Șoc total pentru Vladimir Putin. Ucraina confiscă activele a două bănci ruse din țară

Ucraina a decis confiscarea activelor a două bănci rusești care activau pe teritoriul țării, după invazia începută la data de 24 februarie. Decizia a fost deja publicată de Parlamentul ucrainean.

Mai precis, Consiliul ucrainean de Securitatea a dat undă verde confiscării a tuturor acțiunilor Băncii de rezervă internaţională aparţinând Sberbank Rusia. Această decizie a fost aprobată printr-un decret semnat de Volodimir Zelenski și aprobată, în cursul zilei de joi, de Verhovna Rada, Parlamentul ucrainean.

Presa internațională mai scrie că 99,8% dintre acţiunile Prominvestbank, o bancă cu sediul la Kiev, deţinută de către Banca de dezvoltare Vnesheconombank (VEB), un organism rus de stat, au fost naționalizate.

Tot joi, Ucraina a decis și confiscarea activelor financiare ale acestor bănci, însă valoarea nu a fost precizată.

Amintim că, pe fondul războiului început la finalul lunii februarie, președintele Volodimir Zelenski a semnat, marți, un decret cu privire la exproprierea bunurilor statului rus şi rezidenţilor acestuia din cauză de ”necesitate publică”, scrie France Presse.

Ucraina rezervă un loc în Uniunea Europeană

Dmitro Kuleba, șeful diplomației ucrainene, a solicitat oficialilor europeni să rezerve un loc special Ucrainei în Uniunea Europeană, chiar dacă procesul de aderare va fi îndelungat.

„Auzim foarte des că Ucraina aparţine familiei europene şi că la ora actuală este important să fie rezervat acest loc.

Nu vorbim propriu-zis de aderarea Ucrainei la UE cât mai repede posibil, însă este foarte important pentru noi să rezervăm acest loc pentru Ucraina”, a declarat Dmitro Kuleba, joi după-amiază, la un post de televiziune germană ARD, aflat într-o vizită oficială în Germania.

Amintim faptul că, luni, aflat într-o vizită oficială la Berlin, preşedintele francez Emmanuel Macron a precizat că va fi nevoie „de decenii” pentru ca o ţară ca Ucraina să poată adera la UE şi a sugerat ca ea să facă parte dintr-o „comunitate politică europeană”, care să includă și Marea Britanie, retrasă din UE în 2020.

Menționăm faptul că ideea sa a fost susținută de cancelarul german Olaf Scholz.