Scopul principal nu ar trebui să fie reducerea volumului de petrol și gaze rusești, ceea ce ar duce și mai mult la creșterea prețurilor la energie la nivel mondial și ar pune în pericol sprijinul intern, ci reducerea semnificativă a petrodolarilor care ajung în Rusia.
Sancțiunile occidentale încep să lovească Rusia acolo unde o doare cel mai tare: exporturile de energie.
În ultimele săptămâni, Uniunea Europeană, cel mai mare cumpărător de petrol rusesc, a elaborat un plan de interzicere a importurilor până la sfârșitul acestui an, deși obiecțiile premierului Viktor Orban au pus bețe-n roate proiectului.
De aceea, UE ar trebui să-și concentreze eforturile pe o abordare mai ambițioasă: parteneriat cu Statele Unite și alți aliați pentru a impune un regim global cu sancțiuni secundare, care să limiteze prețul petrolului rusesc și să reducă veniturile Kremlinului.
Impact limitat
Sancțiunile anterioare împotriva Moscovei au restricționat investițiile și tehnologiile destinate sectorului energetic al Rusiei, vizând rafinăriile țării și construcția infrastructurii de gaze naturale lichefiate.
Canada, Regatul Unit și Statele Unite au interzis și ele importurile de energie din Rusia, dar acest lucru a avut un impact limitat, deoarece aceste state erau mici consumatoare de petrol și gaze rusești.
Cel mai mare cumpărător de energie din Rusia, UE a refuzat până acum să sancționeze exporturile de energie. Ba chiar a conceput sancțiunile financiare astfel încât să permită ca gazul rusesc să ajungă în Uniunea Europeană.
Rusia câștigă aproximativ aceeași sumă pe baril ca în 2021
Statele Unite și Europa au la îndemână numeroase instrumente pentru a reduce capacitatea Rusiei de a vinde petrol, dar prețul este stabilit pe piețele globale.
Din cauza riscului pe care îl prezintă sancțiunile pentru potențialii cumpărători, firmele rusești trebuie să-și vândă acum petrolul cu o reducere de peste 30 de dolari pe baril față de prețurile mondiale actuale.
Dar, în condițiile în care prețul petrolului a crescut substanțial în ultimele 12 luni, Rusia câștigă aproximativ aceeași sumă pe baril ca în urmă cu un an.
Embargoul UE va exacerba această dinamică prin reducerea substanțială a cantității de petrol din Rusia care ajunge pe piețele mondiale. Majoritatea exporturilor de petrol ale Rusiei sunt trimise în străinătate pe mare, astfel încât, teoretic, pot fi vândute oriunde.
În practică, deoarece aproximativ jumătate din exporturile Rusiei de țiței și produse rafinate sunt direcționate către Europa, majoritatea exporturilor afectează comercianții, expeditorii și asigurătorii europeni de mărfuri.
Sancțiunile UE amenință să interzică Moscovei utlizarea uneia dintre aceste infrastructuri, limitând capacitatea Rusiei de a livra petrol către alți potențiali clienți.
O reducere a prețului ar lovi direct Moscova
O scădere a prețului petrolului rusesc, permițând în același timp Moscovei să vândă cantități semnificative în străinătate, ar reduce veniturile guvernului de la Moscova, fără a crește prețul global al petrolului.
O reducere a prețului ar lovi direct Moscova, ducând la scăderea sumelor în valută care ajung în visteria Kremlinului. Dacă ar fi structurată corect, o plafonare a prețurilor ar motiva inclusiv China, India, și chiar Rusia, să se conformeze.
De aceea, este important să luăm în considerare influența extraordinară pe care SUA, Europa și alte state aliate o au asupra sectorului petrolier al Rusiei.
În prezent, Europa reprezintă aproximativ jumătate din vânzările Rusiei de petrol și produse petroliere rafinate. Pe lângă Europa, cumpărători mari sunt acum Japonia și Coreea de Sud.
Un fel de OPEC invers
Cheia este acum ca aceste țări să se unească și să dicteze condițiile. Gândiți-vă ca la un fel de OPEC invers: în loc să dețină controlul asupra ofertei pentru a stabili prețurile, aliații și-ar putea folosi controlul asupra cererii pentru a face același lucru.
Puterea OPEC constă în faptul că membrii organizației produc aproximativ 40% din petrolul mondial.
Europa, Japonia, Coreea de Sud și alte state care au decis sancțiuni împotriva Rusiei reprezintă aproximativ 60, 70% din vânzările de petrol ale Rusiei, relatează ForeignAffairs.