UPDATE: Protocolul a fost semnat oficial de liderii ALDE și PNL
Președinții PNL și ALDE, Florin Cîțu, respectiv Daniel Olteanu, au semnat protocolul de fuziune dintre cele două partide, informează marți liberalii într-un comunicat de presă.
În baza protocolului agreat de cele două formațiuni politice, în structurile de conducere actuale ale PNL vor fi cooptați, la nivel central, județean și local, reprezentanți ai ALDE.
„PNL și-a asumat de la bun început rolul de partid integrator al Dreptei. Acesta este şi motivul pentru care am demarat dialogul politic cu ALDE. Viziunile celor două partide s-au armonizat pe parcursul discuțiilor, am stabilit obiectivele comune și am definitivat un parcurs procedural. Fuziunea dintre PNL și ALDE are în vedere stabilizarea post-criză și dezvoltarea României, prin punerea în aplicare a măsurilor liberale pe care le așteaptă românii, în primul rând în domeniul economic. Perioada extrem de dificilă pe care o traversează societatea românească după criza Coronavirus și în condițiile războiului din Ucraina, obligă la colaborare toate forțele politice responsabile din România”, a declarat președintele PNL, Florin Cîțu, la semnarea protocolului de fuziune.
„Ne-am întors în PNL, iar asta înseamnă nu doar o armonizare a structurilor din teritoriu, acolo unde cei peste 1.000 aleși locali pe care îi avem vor lucra pentru comunitățile lor, umăr la umăr cu colegii din PNL, ci mai ales o soluție pe termen lung pentru România. Ținem foarte mult să punem în aplicare acele măsuri și teme care configurează o viziune liberală, corectă și coezivă, de dezvoltare a țării, fără a lăsa în urmă nicio comunitate, oricât de îndepărtată ar fi de Capitală sau de marile orașe. Mă refer aici, în primul rând, la reducerea reală a decalajelor de dezvoltare între regiuni, prin asumarea unor investiții devenite obligatorii în proiecte majore de infrastructură, nu numai de transport. Revenim acasă cu buna-credință a liberalilor care nu dau înapoi în momente critice pentru România, atunci când unii cred că a fi patriot se rezumă la a critica și a desființa totul, dar de pe margine. E o situație de „acum ori niciodată”, care cere colaborare din partea tuturor forțelor politice. Strângem rândurile cu atât mai mult, în momente în care România are nevoie de unitate!”, a spus și președintele ALDE, Daniel Olteanu.
Știre inițială:
Florin Cîțu face anunțul momentului pe scena politică din România. După ședința Biroului executiv al partidului, liderul PNL a venit cu două anunțuri majore. Mai exact, acesta a declarat că a fost aprobat cu unanimitate de voturi, protocolul de fuziune al partidului cu ALDE.
Totodată, el a mai adăugat și că în ședința Biroului executiv al partidului s-a decis alocarea de la buget a 2,5% din PIB pentru cheltuieli de apărare, având în vedere actuala situație.
„Am încheiat ședința Bex. Astăzi au fost câteva subiecte importante. Eu zic că cel mai important a fost angajamentul pe care l-am semnat la PNL pentru alocarea de la buget a 2,5% din PIB pentru cheltuieli de apărare.
Acesta este un angajament pe care PNL și l-a luat și îl va propune în coaliție. Al doilea lucru, în unanimitate de voturi, a fost aprobat protocolul de fuziune cu ALDE”, a transmis Florin Cîțu.
Amintim faptul că despre această fuziune se vorbea încă din luna ianuarie. La acel moment, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe anunţa că a avut loc o primă întâlnire între echipele de negociere PNL şi ALDE, în vederea fuziunii celor două partide.
Discuțiile cu ALDE au început din ianuarie
Totodată, Stroe mai declara și că discuţiile au avansat în aşa fel încât este posibil ca în scurt timp să se anunţe data Congresului în care se va valida această fuziune, iar momentul a venit de abia acum, aproape de finele lunii martie. La acel moment, purtătorul de cuvânt al PNL mai preciza și că cele două partide au obiective comune.
„Astăzi a avut loc prima întâlnire între cele două comisii de negociere, aş putea aprecia că a fost un start foarte bun al acestor discuţii, a avansat considerabil această idee a fuziunii celor două partide şi după prima întâlnire despre care aş putea să spun că a fost una consistentă, vă pot înştiinţa că s-au armonizat viziunile celor două partide, s-au stabilit câteva obiective comune şi bineînţeles s-a definitivat un parcurs procedural pe care ambele structuri de conducere ale celor două partide urmează a-l valida în cadrul conducerilor lor pentru a avea acest congres de fuzionare cât mai curând posibil”, declara el atunci.