Comisia Europeană precizează, în ultima comunicare, că pensiile militare trebuie să facă parte din reforma cuprinsă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care are prevăzut pentru plata pensiilor un plafon de 9,4% din PIB, potrivit lui Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.
„Acesta este un fragment din ultima comunicare primită de la Comisia Europeană, în care se precizează că pensiile militare trebuie să facă parte din reforma cuprinsă în PNRR, care prevede un plafon de 9,4% din PIB pentru plata pensiilor în România. Restul sunt doar păreri exprimate de unii politicieni de Dreapta”, a scris Vasilcoiu, miercuri, pe pagina sa de Facebook.
CE: Pensiile speciale cuprind și pensiile pentru forţele de securitate şi apărare
Conform fragmentului postat de Vasilcoiu pe reţeaua de socializare, Comisia Europeană semnalează că „în ceea ce priveşte pensiile speciale, este important să reiterăm că pensiile speciale cuprind nu doar cele şase categorii de pensii de serviciu existente în România enumerate în prezent la punctul b) în memorandumul Ministerului Muncii. Important, pensiile speciale includ şi pensiile pentru forţele de securitate şi apărare (armată, poliţie) şi trebuie să fie şi ele acoperite de reformă”.
De asemenea, într-o altă postare, oficialul MMSS semnalează că „USR a amanetat, prin PNRR, nu doar pensiile în vigoare, ci şi pe cele ale actualilor angajaţi, dar până şi pe cele ale copiilor lor, viitori angajaţi”.
„Procentul de 9,4% din PIB pentru toate pensiile din România trebuie respectat până în anul … 2070”, scrie Cristian Vasilcoiu, citând USR.
Ce spunea ministrul Afacerilor Interne
Pe de altă parte, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, afirma recent că cei care confundă pensiile militare cu pensiile speciale fac o greşeală, dar este de acord cu discuţie şi în legătură cu pensiile din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, pentru că „presiunea pe buget este, într-adevăr, mare”.
„Sunt întru totul de acord că în România pensiile trebuie să fie plătite pe principiul contributivităţii. Sunt întru totul de acord ca în România să nu avem pensii speciale, însă cine confundă pensiile militare cu pensiile speciale face o greşeală. Şi pensiile de serviciu, pensiile militare, pensiile din sistemul nostru al Afacerilor Interne sunt, în acest moment, undeva la o presiune pe buget la 5,2 miliarde de lei.
Vorbim despre 97.000 de pensionari proveniţi din sistemul de ordine publică, vorbim despre pensii cuprinse între 1000 şi 2500 lei într-un număr de aproximativ 21.000 de pensionari pentru care s-a aplicat acea indexare de 10%. Toţi cei care aveau pensii sub 2500 lei au primit această indexare. Aşadar nu cred că este corect să punem semnul egal între pensiile militare şi pensiile speciale”, a declarat Bode, după şedinţa de Guvern.