Radu Crăciun, Director General al BCR Pensii, a abordat controversa privind Pilonul II de pensii private într-o postare pe blogul personal.

”În momentul în care un beneficiar de pensii private pilon 2 va îndeplini condițiile de vârstă pentru accesarea banilor, fondul de pensii va vira integral suma acumulată către entitatea plătitoare. Cu alte cuvinte, indiferent de cum se va face plata către beneficiar, pentru fondurile de pensii actuale plata va fi unica, către fondul specializat in plăți”, a scris acesta.

Ce ar trebui stabilit de la bun început este că administratorii de fonduri de pensii nu au vreo intenție aparte pentru plătirea acestor sume prin eșalonare, dar mai degrabă ar fi în interesul tuturor să se procedeze astfel.

Sistemul de pensii a funcționat până în prezent la parametrii ideali. Din momentul în care s-a lansat pilonul al doilea, ”contribuțiile la asigurări sociale au căpătat două destinații: bugetul de asigurări sociale, pentru plata pensiilor actuale, și fondurile de pensii administrate privat, in conturi individuale” , a subliniat specialistul în pensii private al BCR.

Risc de destabilizare financiară dacă românii îşi vor retrage toţi banii odată

E bine de știut că Pilonul II a fost proiectat pentru a sprijini financiar Pilonul I, mai exact, cel public. În măsura în care pensiile publice sunt plătite în fiecare lună ar trebui să se întâmple la fel și cu cele private.

Plățile eșalonate într-o perioadă de maxim 5 ani au reprezentat o soluție temporară, în situația în care după stagiile incomplete de cotizare ale celor care au renunțat recent la fonduri, a rezultat un buget mult prea mic pentru o plată în tranșe pe o perioadă mai lungă.

”Creșterea contribuției la pilonul 2 este foarte oportună, fără doar si poate. Să ne amintim că planul inițial era că, până în 2016, contribuția la pilonul 2 să crească până la 6%. A crescut până la doar 5%, pentru ca ulterior să scadă la 3,75%. Mai nou, intenția lăudabila este sa fie crescuta la 4,75%. Însă, combinate cu o plată unică a pensiei, toate aceste creșteri vor crea o problemă majoră. Cu cât vor fi distribuiți mai mulți bani în pilonul 2, cu atât mai puțini bani vor ajunge in pilonul 1 și mai puține puncte se vor acumula”, a mai adăugat Radu Crăciun în materialul de pe blogul său.

Există un risc de destabilizare financiară în ambele părți dacă mai multe persoane aleg să își retragă toți banii odată. De aceea, în momentul de față, cea mai înțeleaptă alegere este cumpătarea și totodată în mod ideal ar fi bine pentru economia națională o cotizație la fel de consistenta în Pilonul II precum cea din Pilonul I.