Schimbări importante atunci când vine vorba despre pensiile din România! Totul este prevăzut în noul proiect de buget pentru anul 2022.
Creşte contribuţia la pensia privată obligatorie
În primul rând, proiectul prevede o creştere a contribuţiilor pentru Pilonul II de pensii private obligatorii.
În proiectul de buget, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale se angajează să majoreze contribuţiilor la Pilonul II de la 3,75%, valoarea din acest moment, după transferul contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor, cu un punct procentual, până la 4,75% în anul 2024.
Cum se vor calcula, pe viitor, pensiile speciale?
O altă schimbare importantă este recalcularea pensiilor speciale pe baza principiului contributivităţii. Măsura se regăseşte în proiectul de buget pentru 2022, în subcapitolul “Recalcularea pensiilor” din cadrul Anexei aferente Ministerului Muncii.
Ministerul va aplica la modul general principiul contributivităţii în stabilirea dreptului la pensie, fără a avansa însă un termen clar pentru atingerea acestui obiectiv. Cele şase categorii de pensii de serviciu vor fi recalculate plecând de la principiul contributivităţii, cu respectarea jurisprudenţei Curţii Constituţionale.
În România, pensiile speciale sunt încasate de foşti funcţionari parlamentari, foşti magistraţi, foşti grefieri, foşti angajaţi ai Corpului Diplomatic, foşti angajaţi ai Curţii de Conturi şi de foşti piloţi în Aviaţia Civilă, potrivit Adevărul.
Ce angajamente şi-a luat Guvernul României în PNRR cu privire la pensii?
Guvernul s-a angajat în faţa Bruxelles-ului să aducă o serie de reforme sistemului de pensii din România. Iată care sunt acestea:
- introducerea unei noi reguli de indexare a pensiilor în concordanţă cu cheltuielile cu pensiile ca procent din PIB-ul ţintă şi mecanisme împotriva indexării ad-hoc;
- creşterea gradului de adecvare a pensiilor minime, în special pentru cei sub pragul sărăciei;
- introducerea unei noi formule de calcul pentru pensii noi şi pensii în plată;
- egalizarea vârstei legale de pensionare pentru bărbaţi şi femei la 65 de ani până în 2035;
- introducerea de stimulente pentru amânarea pensionării;
- reducerea semnificativă a posibilităţilor de pensionare anticipată, introducerea de stimulente pentru extinderea vieţii profesionale şi creşterea voluntară a vârstei standard de pensionare până la 70 de ani, în conformitate cu creşterea speranţei de viaţă;
- revizuirea pensiilor speciale, în conformitate cu principiul contributiv şi consolidarea principiului contributiv al sistemului;
- creşterea contribuţiilor la Pilonul II de pensii. Actualul program de Guvernare prevede creşterea contribuţiei cu 1pp la 4,75%, până în 2024.