Bomba pensiilor, pe cale să explodeze! Dacă ar fi luate anumite decizii, acestea ar putea duce România în pragul unui haos financiar de nedescris. Este vorba de majorarea pensiilor cu 40%, dublarea alocaţiilor, primele pentru medici, majorarea salariilor profesorilor. Toate acestea vor face imposibilă finanţarea „tradiţională” a deficitului, iar singura cale de ieşire rămâne un nou împrumut de la FMI, crede Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank, citat de zf.ro.
El a spus că aceste majorări vor arunca bugetul în aer.
„Nimeni nu va finanţa un astfel de deficit (un deficit de 9% din PIB peste care s-ar adăuga alte aproape 3 puncte, din majorări – n. red.) Ratingul de de ţară ‘recomandat investiţiilor’ poate fi pierdut şi atunci singura soluţie de finanţare a deficitului va fi un nou acord cu FMI”, a punctat Ionuţ Dumitru.
Și fără majorările menţionate, în 2021 deficitul bugatar ar fi plecat, la început de an, de la 7-8% din PIB.
„Cu o majorare a punctului de pensie de 40%, cu majorarea salariilor, cu dublarea alocaţiilor şi altele, punctul de plecare va fi de 11-12% din PIB care, pentru pieţe, nu este finanţabil”, a punctat Dumitru.
Aceste lucruri ar putea însemna un nou apel la FMI.
„Veniturile fiscale ale bugetului sunt de sub 30% din PIB. Alături de veniturile nefiscale – fonduri UE, etc. – veniturile consolidate ajung la 32% din PIB. Una este să finanţezi un deficit de 9% din PIB (cazul nostru), când ai venituri de 40% din PIB (cum au multe ţări din UE) şi alta este să finanţezi acelaşi deficit, când ai venituri de 30% din PIB (din nou, cazul nostru)”, a susținut economistul.
Mesajul specialistului vine în contextul în care Comisiile de muncă ale Parlamentului au modificat ordonanţa de urgenţă a guvernului privind rectificarea bugetară care stabilea majorarea punctului de pensie, de la 1 septembrie 2020, cu 14%, în loc de 40%, cum indica o lege anterioară crizei sanitare. În plus, PSD a depus zilele trecute un amendament care prevede revenirea la creşterea pensiilor cu 40%, de la 1 septembrie 2020.