Bomba pensiilor, pe cale să explodeze! Nu o să mai aibă cine să ne plătească pensiile

Cu cât ne apropiem mai mult de anul 2030, cu atât mai mulți decreței ies la pensie. Având în vedere că în prezent natalitatea este pe un trend descendent în România, aceștia riscă să primească pensii foarte mici.

Aflat în direct prin telefon la Digi 24, analistul financiar Iancu Guda a venit cu o serie de metode prin care decrețeii nu ar mai avea parte de pensii infime atunci când vor ieși la pensie.

Concret, acesta este de părere că Pilonul II de pensii trebuie neapărat întărit în următorii 10 ani prin creșterea contribuțiilor de la 3,75 procente la cel puțin 5 sau 6%.

Iancu Guda a subliniat că Pilonul I de pensii nu mai este sustenabil.

„Pilonul I nu mai este sustenabil. Eu consider că ar trebui consolidat Pilonul II prin creșterea acestor contribuții către cel puțin 5 la sută până în 2025 și apoi mai departe, în 2030, chiar 10 la sută, iar Pilonul I să scadă gradual, astfel încât Pilonul I plus Pilonul II să dea întotdeauna un total de 25 la sută.

Doar așa putem asigura sustenabilitate pensiilor. Nouă, cei care contribuim acum, când o să ajungem la pensie, nu o să mai aibă cine să ne plătească pensiile și de aceea trebuie reformat sistemul de pensii din cel contributiv, între generații, către cel în care noi ne plătim propria noastră pensie.

Așa se întâmplă peste tot în țările civilizate, n-am fi primii, dimpotrivă.

Toate țările, din cauza acelorași probleme cu proiecțiile demografice, au făcut această migrare și pensiile private sunt mult mai consistente în țările dezvoltate decât sistemul public de pensii, care este falimentar”, arată analistul financiar.

Banii din Pilonul II pot rămâne moștenire

Analistul financiar a mai spus că banii din Pilonul II de pensii sunt personali și că aceștia ar putea fi lăsați moștenire.

„Dacă ne uităm de la începutul lansării Pilonului II – mai 2008 -, deci o perioadă de 12 ani,  randamentul mediu realizat de cei care administrează pensiile private ale românilor este de 8,42 la sută.

Asta înseamnă că oamenii contribuie pentru ei, pentru pensia lor, și banii aceia produc mai departe, în medie, 8,42 la sută în acești 12 ani.

Practic, prin comparație cu Pilonul I, unde contribuția noastră se duce către pensionarii actuali, în Pilonul II sunt propriii noștri bani, îi avem în contul nostru, produc în medie 8,42 la sută și îi putem moșteni.

Dacă nu apucăm să consumăm, să cheltuim acești bani la pensie –  din păcate, există multe situații, speranța medie de viață este de 73 de ani la bărbați și 75 de ani la femei – ei pot fi lăsați moștenire”, a comentat Iancu Guda.

Ce beneficii ar mai aduce consolidarea Pilonului II de pensii

”Odată cu consolidarea Pilonului II mai există un avantaj esențial pentru România: aceste fonduri pot ajuta și mai mult la dezvoltarea pieței de capital, pentru că banii se investesc în piața de capital, asigură lichiditate, asigură tranzacții, ceea ce este foarte bine pentru investitori, că dacă te duci cu bani la bursă și cumperi acțiuni și dup-aia vrei să le vinzi, trebuie să ai cui să le vinzi, îți trebuie tranzacții, îți trebuie lichiditate.

Și sunt fonduri imense. La sfârșitul anului trecut, Pilonul II administra 12 miliarde de lei și aceste sume, cu randamentele asigurate anul acesta, se apropie undeva la 13 miliarde de lei, sumă imensă, care este foarte necesară și utilă pentru dezvoltarea pieței de capital”, a punctat Iancu Guda.