Vești de ultimă oră la nivel european. În contextul în care tot mai multe țări europene relaxează restricțiile impuse împotriva pandemiei de COVID, Comisia Europeană intervine. Executivul comunitar nu vrea ca documentul să fie eliminat în acest an.
Comisia Europeană reacționează după ce mai multe țări au decis să relaxeze măsurile impuse în contextul pandemiei. Executivul comunitar susține că virusul încă circulă, iar Europa trebue să fie pregătită pentru un număr mare de infectări, dar și pentru noi variante, care ar putea să apară în cea de a doua jumătate a anului.
În acest sens, Comisia Europeană propune ca folosirea certificatului verde să fie extinsă până pe 30 iunie 2023, astfel încât călătoriile în interiorul blocului comunitar să fie mai sigure.
Propunerea Executivului comuntar vine în contextul în care regulamentul care este în prezent în vigoare are o valabilitate a acestui certificat până pe 30 iunie 2022, transmite agenţia EFE.
”Virusul încă circulă, este prevalent în UE şi trebuie să fim pregătiţi pentru noi creşteri (ale numărului de infectări) în a doua jumătate a anului sau pentru apariţia unor noi variante” ale coronavirusului, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand.
Totodată, oficialul a mai adăugat că certificatul verde atestă vaccinarea anti-COVID-19, trecerea prin boală sau efectuarea unui test PCR negativ recent.
Amintim faptul că de marţi a intrat în vigoare noua regulă stabilită de Comisia Europeană care limitează la 270 de zile (nouă luni) valabilitatea certificatului de vaccinare fără doza booster pentru călătoriile intra-europene.
Ce propune Comisia Europeană
Pe lângă propunerea de prelungire a certficatului verde până în 2023, Comisia Europeană a mai cerut şi includerea anumitor teste antigen printre testele pentru care să poată fi emis certificatul verde.
Totodată, o altă propunere la nivel european se referă la garantarea că certificatele de vaccinare menţionează numărul total corect al dozelor administrate în orice stat membru al UE, nu doar în ţara care emite certificatul, în contextul în care, în anumite cazuri apar astfel de neconcordanţe pe certificatele persoanelor care nu fac toată schema de vaccinare în aceeaşi ţară.
O altă propunere venită din partea Comisiei Europene o reprezintă aceea conform căreia, certificatele de vaccinare să poată fi emise şi persoanelor care participă la testele clinice, măsură ce ”are ca obiectiv susţinerea dezvoltării şi evaluării continue a vaccinurilor anti-COVID-19”.
Tot joi, Executivul comunitar a cerut Consiliului UE (statele membre) şi Parlamentului European să sprijine cu celeritate propunerea de revizuire a regulamentului anunţată joi, astfel încât noile prevederi să intre în vigoare înainte de 30 iunie 2022.