Anunțul momentului despre certificatul verde. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, vine cu precizări de ultimă oră. Liderul PSD a vorbit despre ce se va întâmpla cu certificatul verde, având în vedere discuțiile din ultimele zile. Ce ar urma să se decidă în final?
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit, luni, după ședința coaliției PSD-PNL-UDMR, despre ce se va întâmpla cu certificatul verde din Parlament. Acesta susține că a făcut apel la oamenii politici să se abțină când vine vorba despre decizii legate de pandemia de coronavirus.
Totodată, el a mai adăugat că o propunere în acest sens a venit din partea profesorului Rafila, subliniind faptul că există două propuneri în momentul de față referitoare la certificatul verde.
„Am făcut apel la oamenii politici să se abțină în domeniul pandemiei. Proiectul din Parlament nu a trecut de Senat, înseamnă că există un semnal. Domnul Rafila a venit cu o nouă propunere, îl lăsăm pe domnul Rafila să răspundă exact. Există două propuneri, să se meargă pe varianta veche sau să se vină cu o nouă propunere”, a spus Marcel Ciolacu.
Amintim faptul că subiectul a fost dezbătut și de Florin Cîțu care a precizat că odată ce este impus, granițele, dar și economia țării rămân deschise, iar campania de vaccinare va avea succes.
Florin Cîțu își dorește impunerea certificatului verde
„Din punctul meu de vedere, este o măsură care ajută economia, pentru că aşa poţi să ai garanţia că economia rămâne deschisă cu un certificat verde şi poţi să ai şi o campanie de vaccinare care poate să aibă succes. Dacă se încearcă tergiversarea, atunci vom vedea. Noi susţinem în continuare că acest proiect de lege trebuie să treacă cât mai repede”, a declarat Florin Cîțu.
De cealaltă parte Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susține în continuare introducerea, dar și renunțatarea la certificatul verde în funcție de incidența în anumite localități din țară.
El a adăugat că este în favoarea vaccinării voluntare și nicidecum obligatorie.
„Ţinem cont de anumiţi parametri ai situaţiei epidemiologie când se introduce şi când se poate renunţa la acest certificat. Nu e vorba de rata de incidenţă, este vorba de o creştere constantă timp de trei săptămâni, aşa a fost propunerea, deci e vorba de o creştere chiar dacă plecăm de la un nivel foarte mic.
În momentul în care ai o creştere constantă, e bine să o opreşti cât mai rapid. Noi am discutat de o creştere medie săptămânală de 1,5 ori, nu e vorba de o raportare la mie, timp de trei săptămâni consecutive. Trebuie să evaluăm exact situaţia şi în contextul unei tulpini pandemice, dar şi în contextul eficacităţii vaccinului în raport cu această nouă tulpină. Încercăm să respectăm ce am spus, că vaccinarea este voluntară, nu obligatorie”, a declarat Rafila luni, de la sediul PSD.