Anunțul momentului despre aceste pensii! Adevărul a ieșit la iveală. Toți românii trebuie să știe

Deprecierea temporară a valorii titlurilor de stat din portofoliu duc la deprecierile de la Pilonul II de pensii din această perioadă, spune Radu Crăciun, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

În cadrul unei conferințe de presă de miercuri, acesta a subliniat că deprecierile Pilonului II nu vin pe fondul scăderii bursiere.

„Dacă ne uităm în ultimii ani vedem că în pofida unor perioade de volatilitate sistemul de pensii private a performat bine. Suntem în situaţia în care avem 7,8 milioane de români care contribuie în 7 fonduri pilon II. Contribuţiile virate până în momentul de faţă au fost de 72,5 miliarde, plăţi de 850 de milioane de lei către beneficiari.

Activele nete administrate în prezent de 88 de miliarde, iar câştigul în toată această perioadă pentru participanţi a fost de 16 miliarde după scăderea comisioanelor de administrare. Asta ne duce la un randament mediu anual de 7,3% în cei 14 ani de când sistemul funcţionează”, a precizat Radu Crăciun.

Inflația a fost bătută de fondurile de la Pilonul II

Radu Crăciun a mai declarat că rata inflației a fost ”bătută” de fondurile de pensii private de la Pilonul II, însă a explicat și motivul pentru care valoare activelor din acest pilon scade.

„În contextul aşteptărilor inflaţioniste investitorii îşi doresc să aibă randamente care să bată inflaţia. Ori aceste randamente prin care inflaţia este bătută se face prin oferirea unor preţuri din ce în ce mai mici pentru titlurile de stat. Deci acel discount pe care investitorii îl oferă pe titluri de stat e de natură ca să adauge un plus la dobânda pe care titlurile de stat o oferă.

De aici ajungem cu acest balansoar în care avem practic o mişcare, o corelaţie negativă între randament şi preţ. Cu cât randamentul aşteptat este mai mare, cu atât preţurile oferite pe piaţa piaţa titlurilor de stat, pe piaţa obligaţiunilor în general, este mai mic.

Deci în contextul acestui puseu inflaţionist, pe baza acestei logici, investitorii au fost mai puţin dornici să cumpere titluri la preţuri mari şi ca urmare preţurile titlurilor de stat au scăzut simţitor.

Această evoluţie a titlurilor de stat este prezentată de acest indice BROMA. Pieţele de capital, bursele au indici bursieri.

Într-un mod similar există şi un astfel de indice care surprinde evoluţia preţului titlurilor de stat din România şi care ne arată următorul lucru: practic până la jumătatea anului trecut preţurile au avut o evoluţie mai degrabă stabilă, însă începând cu jumătatea lui 2021 vedem o scădere continuă a preţului titlurilor de stat”, a afirmat Radu Crăciun.

Scădere de 4,01% a indicelui preţului obligaţiunilor româneşti

Președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a mai spus că indicele prețului obligațiunilor românești a înregistrat o scădere de 4,01% în cea de-a doua parte a anului trecut, în timp ce, în 2022, a înregistrat o scădere de 7,77%, cu toate că BVB a fost destul de stabilă.

„Având în vedere că fondurile de pensii româneşti au expunere mare pe bursa românească este clar că motivul scăderii activelor nu a stat atât în evoluţia Bursei, cât mai ales în evoluţia preţului titlurilor de stat. Iar motivaţia este relativ simplă. Aici aveţi situaţia la 30 aprilie 2022 a expunerii fondurilor de pensii pe diferitele clase de active.

E o situaţie pe care ASF o publică şi dacă vă veţi uita la această coloană a titlurilor de stat vedeţi că expunerea pe titluri de stat variază între 55% – 65%. Între 55 şi 65% din portofoliu de active al fondurilor de pilon II sunt alocate pe activul despre care tocmai am discutat că a avut performanţa cea mai slabă prin acea -7,7% pe anul acesta”, a subliniat preşedintele APAPR.

Valoarea fondurilor de pensii private a scăzut, în medie, cu 7%

Altfel spus, un român care iese astăzi la pensie va încasa cu 8% mai puțin decât dacă ar fi ieșit la pensie anul trecut.

Capital a scris în exclusivitate faptul că, deși au împuținat banii de pensie în loc să-i înmulțească, administratorii de pensii private și-au tras comisioane impresionante.

Avem mai puțini bani în conturile de pensie, în timp ce administratorii au încasat comisioane de câteva ori peste un fond normal de investiții. Ca procent, comisioanele se apropie de rata de rentabilitate.

Conform datelor furnizate de ASF pentru Capital, în perioada 2010-2021, administratorii celor șapte fonduri de pensii de pilon II au încasat comisioane totale de 3,2 miliarde de lei. Din comisionul de administrare, aplicat la valoarea activului, s-au reținut comisioane de aproape 2,1 miliarde de lei, în timp ce comisionul aplicat la contribuția brută a participanților (formulă unică, ce nu mai poate fi întâlnită la niciun administrator pentru alte tipuri de fonduri) a adus în jur de 1,1 miliarde de lei.

În toată această perioadă, arată datele APAPR, administratorii au obținut un plus de sub 22 de miliarde de lei, din investițiile făcute cu banii celor aproape 8 milioane de participanți la sistem.

Altfel spus, ei au obținut comisioane totale de aproximativ 15% din câștigul net din investiții. Procentul este uriaș, incomparabil cu cele aplicate de un administrator normal de fond de investiți sunt considerate mari).

În anul 2021, cei 7 administratori au înregistrat venituri totale obținute din comisioane de administrare și din contribuții brute în valoare de 577.011.911 lei, dintre care 528.466.504 lei reprezentând venituri din comisioane de administrare și 48.545.407 lei, venituri din contribuții brute.

Mai puțini bani la pensie

Raportat la activul net, comisioanele merg spre 4% din total, procent care, în actualele condiții, se apropie chiar de rata de rentabilitate, în forma în care ea este calculată de ASF, adică sub forma unei formule pentru ultimii cinci ani. Conform calculelor Capital bazate pe date de piață, rentabilitatea celor șapte fonduri a scăzut spre 4,5% în prima parte a acestui an, de la peste 6% în perioada similară a anului trecut.

Aceleași date relevă, de fapt, că de la începutul acestui an, valoarea conturilor românilor a scăzut, în medie, cu circa 7%, în unele cazuri scăderile fiind și de 8%. Altfel spus, un român care iese astăzi la pensie va încasa cu 8% mai puțin decât dacă ar fi ieșit la pensie anul trecut. În acest ritm și fără a schimbva structura de comisionare, tot câștigul obținut până acum de fondurile de pensii se poate evapora în doar 2-3 ani, mai ales în actualele condiții cu volatilitate ridicată și stare de război la granițele României.