Anunțul momentului despre renegocierea pensiilor în PNRR! Este poziția oficială a Comisiei Europene

Așadar, europarlamentarul a subliniat că legislația europeană este foarte clară în privința modificărilor pe baze obiective. Totuși, modificările cu caracter politic au parte de posibilități mult mai reduse.

Chiar și așa, Siegfried Mureşan a subliniat că o negociere pe introducerea irigațiilor în PNRR ar putea avea succes, deoarece Comisia Europeană acceptă acest lucru în cazul domeniilor afectate de războiul din Ucraina.

„Regulile sunt clare, Comisia a spus clar că, odată negociat şi aprobat, PNRR trebuie implementat, nu renegociat. Până acum Comisia a descurajat tentative de renegociere a planurilor deja aprobate şi a spus foarte clar, orice renegociere trebuie să se facă pe baze obiective, nu pe baza unor solicitări politice”, a declarat europarlamentarul la Profit News TV.

Sunt necesari mai mulți bani în domeniile care duc la creșterea independenței energetice

De asemenea, acesta a precizat că statele membre constată că au nevoie să aloce bani în domenii care duc la creşterea independenţei energetice, în contextul invaziei din Ucraina.

„Aceasta este poziţia oficială a Comisiei Europene, ceea ce Guvernul României va face este modificarea PNRR pentru a putea aloca bani în domenii în care am văzut, ca urmare a războiului din Ucraina, avem nevoie, irigaţiile este unul dintre aceste domenii. (…) Una din preocupările Comisiei Europene este să mărească producţia e produse alimentare. (..) De aceea, irigaţiile, propuse în noua variantă a PNRR, sunt foarte importante pentru a putea creşte producţia de legume şi fructe. Sunt încrezător că Comisia a înţeles de ce sunt importante şi cred că vom ajunge la un acord cu Comisia în acest domeniu”, a mai spus Siegfried Mureşan.

Totodată, acesta a spus că solicitări politice de modificare a PNRR nu vor fi tratate de Comisia Europeană cu aceeaşi deschidere cum sunt tratale „cele legitime”, care au apărut ca urmare a războiului.

„Am agreat cu Comisia şi o serie de reforme pentru a întări economia şi sistemele publice, este foarte important ca bugetul României să facă faţă, iar cheltuielile şi veniturile să fie în echilibru, să nu cheltuim mai mult decât ne putem permite. (..) Comisia nu va putea face rabat de la reforme şi nu va putea aproba cheltuieli bugetare peste limita de 3% din deficit, peste limitele europene. Solicitări politice de modificare a PNRR nu vor fi tratate de Comisia Europeană cu aceeaşi deschidere cum sunt tratale cele legitime, venite ca urmare a războiului, respectiv bani pentru independenţa energetică şi pentru securitate alimentară”, a completat europarlamentarul.