„În procentul din PNRR se puteau crește pensiile cu mai mult decât a făcut-o actualul Guvern, adică undeva la 15%. Ar trebui să facă o mărire substanţială”, a spus fostul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, la o emisiune TV.
Violeta Alexandru susține că pensiilor românilor puteau fi majorate cu cel puțin 15% întrucât procentul din PNRR permite așa ceva.
„În 2020, Guvernul a mărit cu 14% pensiile, în timp ce acest Guvern a mărit pensiile cu 10%. Un Guvern în plină pandemie a găsit resurse ca să crească pensiile, astfel încât să acopere rata inflatiei şi să permită oamenilor să plătească toate cele necesare, iar după pandemie s-a mărit cu 10%.
Părerea mea este că în procentul din PNRR se puteau crește pensiile cu mai mult decât a făcut-o actualul Guvern, adică undeva la 15%. Ar trebui să facă o mărire substanţială.
În PNRR procentul permitea o creștere mai mare. PSD, care a promis 40%, puteau să crească mai mult, însă nu au făcut acest lucru”, a explicat Violeta Alexandru la România TV.
Violeta Alexandru, mesaj pentru pensionarii români: Găsim împreună cea mai bună soluție
De altfel, aceasta a reamintit de problemele actuale privind pensiile românilor care au muncit la CAP-uri (Cooperativa Agricolă de Producție) în tinerețe.
„O posibilă variantă pentru a găsi o rezolvare și la problema câtorva mii de persoane în vârstă și foarte în vârstă care au lucrat la CAP dar care nu au niciun venit. Aceștia nu aveau contracte de muncă așa cum aveau, de exemplu, cei din IAS-uri.
Evidența muncii lor se ținea și în ore (nu întodeauna în cel mai fidel mod pentru că se puteau transfera normele de la o persoană la alta) și erau remunerați cu bani și cu produse. Așa funcționau lucrurile, nimeni nu știa ce vremuri vin. Așa cum erau evidențele, mai grav mi se pare că nu s-au păstrat cu grijă documentele la momentul desființării CAP-urilor.
Deși nu este mult text scris în această propunere, proiectul are în spate o perioadă de documentare, inclusiv pe teren și o dorință de a veni cu o soluție pentru acești bătrâni. Nu o fi perfectă, posibil – găsim împreună cea mai bună soluție. Nu pot să ignor mesajele oamenilor. Unele au o rezolvare ușoară, pentru altele nu este, poate, posibil sau se conturează mai greu. Dacă aș putea da timpul înapoi și să am și posibilitatea de a mă ocupa de preluarea documentelor de muncă ale oamenilor, m-aș implica mai mult.
Până la forma finală a acestui proiect, am consultări și cu asociațiile de profil ale primarilor pentru care văd un rol activ în această chestiune. M-am gândit ca acolo unde există minime informații privind munca unei persoane în CAP, primarul să aibă posibilitatea să certifice acea perioadă de muncă, pe propria răspundere.
Iar casele de pensii să accepte aceste declarații pentru stabilirea stagiului de cotizare fără solicitarea altor documente suplimentare (state de plata, registre, etc). Nu este vina acestor oameni că documentele lor s-au pierdut, s-au deteriorat pentru că nu au fost păstrate corespunzător de când au fost predate primăriilor (în anii ‘90).
Sunt, astăzi, o mână de oameni din satele românești care se descurcă cum pot, fără niciun venit și despre care, din când în când, vorbește presa după câte o documentare în plan local. Au lucrat la CAP și nu li se mai găsește niciun document. Acolo unde au existat documente, s-au putut recupera anii (parțial sau integral) și s-a stabilit, de bine de rău, o pensie.
Pentru cei cărora nu li s-au găsit documentele, nu s-a venit, de ani de zile, cu nicio soluție. De câte ori mi se scrie cu câte o problemă încerc să caut o soluție. Cât de mică, dar care să ajute oamenii”, a scris Violeta Alexandru pe rețelele de socialiazare.