Vestea momentului din partea Pfizer. Decizia luată este fără precedent. Ce se va întâmpla cu pastila anti-COVID

Pfizer a depus cererea sa pentru autorizarea acestui tratament antiviral la Agenţia pentru Medicamente a Statelor Unite (FDA), a anunţat gigantul farmaceutic într-un comunicat.

La începutul lunii noiembrie, Pfizer, care comercializează deja împreună cu compania germană BioNTech unul dintre cele mai eficiente vaccinuri împotriva COVID-19, a dezvăluit că antiviralul său oral PF-07321332, care va fi comercializat sub numele de Paxlovid, a demonstrat o eficienţă de 89% în prevenirea riscului de spitalizare sau de deces dacă este administrat în primele trei zile de la apariţia simptomelor, conform rezultatelor intermediare ale studiilor clinice.

Medicamentul a fost administrat o dată la 12 ore

Testele au fost întreprinse de Pfizer pe persoane adulte cu risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii COVID-19. Acestea au ingerat medicamentul o dată la fiecare 12 ore, timp de cinci zile.

Washington Post a informat marţi că executivul american intenţionează să anunţe săptămâna aceasta achiziţionarea a 10 milioane de tratamente antivirale.

Pfizer a anunţat că va investi până la 1 miliard de dolari în fabricarea şi distribuirea de Paxlovid.

Şi laboratorul american Merck a dezvoltat un tratament antiviral, molnupiravir, autorizat la începutul lui noiembrie într-o primă ţară, Regatul Unit.

Un comitet al FDA urmează să se reunească pe 30 noiembrie pentru a se pronunţa asupra cererii de autorizare a tratamentului Merck în SUA. Washingtonul a achiziţionat deja 3,1 milioane de tratamente Merck.

Ce efecte are pastila minune

Pastilele antivirale experimentale de la Pfizer, dezvoltate pentru a inhiba replicarea SARS-CoV-2 și a preveni forme severe ale bolii, au demonstrat o eficacitate extraordinară în primele etape ale unui studiu clinic de fază 2/3, informează Newatlas. Antiviralul Pfizer s-a dovedit și fără efecte adverse grave.

Rezultatele studiului, aflat încă în stadiul de preprint și fără peer-review, dezvăluie că noul tratament oral reduce spitalizarea sau decesul în cazul pacienților cu risc ridicat și cu 89%, în comparație cu placebo.

De la vaccinuri pînă la anticorpi monoclonali, o gamă incredibilă de tratamente au fost dezvoltate de la apariția noului coronavirus. Dar poate cea mai mare verigă lipsă din arsenalul de terapii a fost tocmai o simplă pastilă care poate fi luată acasă, în primele etape ale bolii, ajutând la prevenirea COVID-19 sever, scrie New Atlas.

Primul candidat antiviral oral a fost anunțat după ce compania farmaceutică Merck a dezvăluit că medicamentul său, Molnupiravir, a redus riscul de spitalizare sau deces în cazul infectării cu Covid și cu 50%. Molnupiravir se afla în dezvoltare ca un antiviral gripal înainte de pandemie, în 2020, dar studiile anterioare au sugerat că era eficient și împotriva virusului SARS și MERS, așa că a fost reutilizat rapid ca antiviral COVID-19.

Noul antiviral de la Pfizer este puțin diferit. Este primul medicament conceput special pentru a viza SARS-CoV-2, care va avansa rapid în studiile clinice pe oameni. Denumit inițial PF-07321332 (acum denumit oficial PAXLOVID), medicamentul a apărut în urma cercetărilor asupra unui antiviral care vizează virusul SARS, apărut în urmă cu 20 de ani. La începutul lui 2020, Pfizer și-a ajustat rapid molecula antivirală SARS experimentală pentru a se concentra în special pe SARS-CoV-2, iar acum primele date intermediare din studiile clinice la scară largă indică o eficacitate promițătoare.