Șeful DSU, Raed Arafat, a spus, luni seară, la B1 TV, că măsurile de relaxare se vor decide în perioada următoare dar totul depinde de „impactul pe spitale”. Potrivit declarațiilor acestuia, măsurile de relaxare trebuie luate treptat și argumentate solid.
„Ne apropiem de un moment în care se vor lua măsuri de relaxare, dar acest moment va fi corelat cu impactul pe spitale. Decisiva se va lua de CNSU și Guvern. Trebuie argumente solide pentru a propune măsuri de relaxare, dacă vor începe treptat. Prima dată se va renunța la mască în spații deschise. Sunt măsuri care s-au luat astfel și în alte țări. Se face o analiză care va veni cu propunere către CNSU”, a spus Arafat.
Arafat: Avem în continuare un număr semnificativ de persoane la ATI
Acesta a precizat că se poate observa o scădere a numărului de cazuri, dar în continuare rămân internați la ATI un număr mare de persoane.
„Vedem o scădere a numărului cazurilor, dar avem un număr semnificativ la ATI. Va mai dura ceva timp până vă scădea numărul și pe terapie intensivă. Orice creștere care vine cu impact pe partea medicală este un semn de îngrijorare. Totul depinde de impactul pe partea de spital. Nu putem compara ce se întâmplă acum cu ce s-a întâmplat în valul trecut. Acum nu ne confruntăm cu cazuri multe și grave la ATI”, a mai declarat Raed Arafat.
Șeful DSU pune în continuare accent pe vaccinare și spune că aceștia sunt mai bine protejați, „fără nici un dubiu”.
„Cu cât avem cazuri de ATI, vom avea și decese. Este o dovadă fără nici un dubiu că vaccinații sunt mai bine protejați. Au o protecție mai bună decât cei nevaccinați. Dacă vedem că sunt grupele de vârstă, cu comorbidități, ne face să înțelegem că dacă persoanele respective ar fi fost vaccinate, am fi avut mai puține cazuri la ATI și decese”, a mai spus șeful DSU, luni seară, la B1 TV.
Ce a spus ministrul Sănătății despre măsurile de relaxare?
De asemenea, amintim că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat luni, într-o conferință de presă că media numărului de cazuri de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus este în scădere în ultimele şapte zile. La rândul său acesta a precizat că ridicarea restricţiilor trebuie să fie corelată cu numărul de persoane internate, îndeosebi aflate la ATI.
„Cifrele ne arată că am intrat pe un trend descendent. Acest trend descendent al numărului de cazuri semnalate trebuie să se cupleze cu alţi doi indicatori ca să putem să discutăm într-adevăr de ridicarea restricţiilor şi chiar despre o eventuală renunţare la starea de alertă la un anumit moment. În primul rând, este vorba despre scăderea numărului de persoane care sunt internate, dar mai ales despre scăderea numărului de pacienţi internaţi în secţiile de terapie intensivă. (…) Media numărului de cazuri din ultimele 7 zile este în scădere accentuată. Aceste lucru s-a corelat şi cu scăderea pozitivităţii în cazul testării. Am avut o medie în jur de 30%”, a explicat ministrul.
El a adăugat că şi evoluţia numărului de decese are un trend descendent în prezent.
„Evoluţia numărului de decese are şi ea un trend descendent în acest moment. (…) Evoluţia numărului de cazuri care sunt în ATI are o stabilizare, o creştere uşoară”, a menţionat Rafila.
Ministrul Sănătăţii a evidenţiat că nu se pot aplica măsuri de relaxare până când gradul de ocupare a secţiilor ATI nu scade în mod susţinut.