DIICOT precizează, vineri seară, că suspectul din cazul adolescentei dispărute de la Caracal nu era cercetat pentru trafic de persoane, în cazul precedentei dispariţii. Precizarea vine în urma unei declaraţii a procurorului general, dar care a revenit asupra acesteia. Procurorii DIICOT au transmis că au cerut să verifice ai ambele dispariţii – cea din aprilie şi cea din această săptămână – având în vedere modul similar de operare.
”În data de 15.04.2019, lucrătorii Postului de Poliţie Dioşti au fost sesizaţi, prin plângere, de către o persoană de sex masculin, din comuna Dioşti, sat Radomir, jud. Dolj, cu privire la faptul că, nepoata sa, în vârstă de 18 ani, a plecat în mod voluntar de la domiciliul din comuna Dioşti către municipiul Caracal şi nu a mai revenit. Prin ordonanţa din 18.04.2019, Secţia 4 Poliţie Rurală Coşoveni – Postul de Poliţie Coşoveni a dispus începerea urmăriririi penale sub aspectul infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal”, a transmis, vineri seară, DIICOT.
Prin ordonanţa din 30.05.2019, Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a dispus declinarea dosarului către D.I.I.C.O.T. – S.T. Craiova, în vederea efectuării de cercetări cu privire la infracţiunea de trafic de persoane, având în vedere că bunicul fetei a fost contactat telefonic, în datele de 15.04.2019 şi 19.04.2019, de către persoane necunoscute, care i-au comunicat că aceasta nu mai doreşte să se întoarcă acasă, fiind pe teritoriul Elveţiei.
”Prin ordonanţa din 06.06.2019 a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la infracţiunea de trafic de persoane, raportat la împrejurările cauzei, la modul şi mijloacele de săvârşire, la datele personale ale victimei, la locul de unde fuseseră iniţiate apeluri telefonice către familia victimei, considerându-se că sunt indicii temeinice de recrutare a victimei prin răpire/constrângere în scopul exploatării sexuale”, a mai precizat DIICOT.
DIICOT a explicat că, la data de 26.07.2019, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt declinarea competenţei de soluţionare a cauzei penale înregistrată la această unitate de parchet în vederea reunirii la cauza penală ce are ca obiect infracţiunea de trafic de persoane, având în vedere faptul că au rezultat indicii că între cauza penală înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt şi cauza penală a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova există cazul de reunire.
”Astfel, s-a constatat acelaşi modus operandi (răpire a unei persoane de sex feminin tânără, pieton ce apela la serviciile automobiliştilor ocazionali, inclusiv apeluri telefonice adresate membrilor familiei victimei prin care s-a încercat liniştirea lor sau inducerea unei piste false),precum şi împrejurările de timp şi de loc. Facem precizarea că în cauza înregistrată la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Craiova au fost efectuate cercetări cu privire la faptă, iar din datele existente până în prezent nu a rezultat vreo bănuială rezonabilă cu privire la identitatea făptuitorilor”, a mai transmis DIICOT.
Suspectul din cazul fetiţei dispărute la Caracal, Gheorghe Dincă, este cercetat de DIICOT într-un dosar de trafic de persoane, a anunţat vineri procurorul general Bogdan Licu. Ulterior, acesta a revenit asupra declaraţiei, iar Ministerul Public a transmis aceleaşi informaţii prezentate de DIICOT.