Justiția din Madagascar a stabilit că Radu Mazăre a fost extrădat ilegal și că trebuie readus în țară!
Astfel, tribunalul Antananarivo din Madagascar a decis definitiv că Mazăre a fost răpit din închisoarea malgașă pentru a fi dat pe mâna sistemului judiciar din România:
”A existat un viciu de procedură ce anulează procesul de extrădare… Să se repună părțile în situația anterioară extrădării, chiar dacă Mazăre va fi trimis pe teritoriul Republicii Madagascar”, se arată în decizia justiției din insula africană.
Hotărâre în premieră la nivel internațional
În consecință, tribunalul Antananarivo din Madagascar a decis definitiv ca predarea fostului edil al Constanței, Radu Mazăre, către Statul român, în vederea executării pedepsei privative de libertate în România, s-a făcut cu încălcarea legilor și tratatelor internaționale.
Printr-o hotărâre dată în premieră la nivel internațional, tribunalul Antananarivo a dispus repunerea în stiuația anterioară, respectiv aducerea lui Radu Mazăre înapoi în Madagascar din închisoarea din România.
Iar hotărârea tribunalului din Antananarivo a fost pronunțată în 9 octombrie 2020, fiind executorie odată cu comunicarea oficiala a actelor către autoritățile române, informează Lumea Justiției.
Legea privind cooperarea internațională în materie penală, încălcată
Decizia definitivă a tribunalului Antananarivo are la bază cererea unui avocat din Madagascar, reprezentant al lui Radu Mazăre, formulată în 20 iulie 2020, prin care a solicitat să se constate că prin preluarea de către autoritățile române a lui Radu Mazăre din Madagascar s-a produs o încălcare a articolelor 105-114 din Legea 2017—27 din 2018 privind cooperarea internațională în materie penală, o încălcarea a prevederilor art. 14 din Legea privind cooperarea internațională în materie penală și, totodată, să se constate nelegalitatea actelor emise de Parchetul Antananarivo, respectiv:
-autorizările de deplasare a funcționarilor români în vederea extrădării lui Radu Măzare către România, emise în 14 și 18 mai 2019;
-ordinul de extragere din 19 mai 2019 prin care i s-a ordonat șefului penitenciarului de la Casa Centrală Antanimora să îl extragă pe Radu Mazăre din închisoare pentru a-l duce la Aeroportul Internațional Ivato Antananarivo în vederea predării reprezenanților Statului romaân, prin mandatul de depunere din 14 mai 2019.
Trebuie precizat că Radu Mazăre a fost extras de Sistemul din Romania în orb. La cererea inițială de extrădare au mai fost adăugate niște mandate de executare, precizează sursa citată.
Reclamațiile lui Radu Mazăre
În acțiunea depusă în instanță, Radu Mazăre, prin apărătorul său local, a arătat și că nu i-a fost prezentat niciun document oficial în baza căruia a fost privat de libertate, deși, fiind solicitant de azil, se afla sub protecția Înaltului Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite.
Mai mult, a reclamat Radu Mazăre în acțiunea depusă în instanță, extragerea sa din Madagascar s-a făcut printr-un proces-verbal întocmit în baza unei autorizații emise în 14 mai 2019, deși între timp (în 18 mai 2019) fusese emisă o nouă autorizație în care a fost adăugat un paragraf care menționa că ”cererea de extrădare a Ministerului român al Justiției se referă la Mandatul de arestare preventivă nr. 1/10.01.2018 și la Mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 269/2017 din 07.02.2019″.
Această modalitate de preluare de către autoritățile române s-a făcut, se retine în acțiunea depusă de Mazăre, fără să se țină cont de faptul că cererea de extrădare trebuie discutată în ședință publică, în prezența persoanei vizate de cererea de extrădare, asistate de un avocat, în fața unei instanțe competente teritorial, că numai o hotărâre judecătorească se poate pronunța asupra controlului și verificării condițiilor necesare pentru a acorda sau nu extrădarea, dar și că, atenție, hotărârea judecătoarească trebuie ratificată printr-un ordin de extrădare eliberat de ministrul Justiției din Madagascar fiind o condiție obligatorie în procedura de extăadare.
Nimic din toate acestea nu s-a stabilit însă, astfel cum reține chiar tribunalul Antananarivo în Decizia pronunțată în 9 octombrie 2020, arată sursa citată.