Bomba serii în România! Anunțul venit chiar acum de la Comisia Europeană

Sursă: Dreamstime

Comisia Europeană a confirmat faptul că, potrivit regulamentului, compania austriacă OMV Petrom nu trebuie să plătească taxa de solidarate către statul român.

OMV nu trebuie să plătească taxa de solidaritate, susține Comisia Europeană, conform unor surse media. Răspunsul Blocului Comunitar a fost făcut recent și arată că regulamentul a fost transpus corect.

„Codurile CAEN citate în Ordonanța de Guvern respectă activitățile prevazute în regulament. Al treilea punct pe care îl intrebase Ministerul de Finanețe era despre comercializare produselor finite, dacă poate să fie trecută în cifra de afaceri, însă aici este nevoie de o întalnire cu Guvernul.”, au mai relatat sursele apropiate de dosar.

Ministerul Finanțelor a solicitat Comisiei Europene clarificări în privința introducerea contribuţiei de solidaritate

Recent, Ministerul Finanţelor a solicitat Comisiei Europene clarificări cu privire la regulamentul european transpus în legislaţia naţională, prin ordonanţa adoptată la final de decembrie, în ceea ce privește introducerea contribuţiei de solidaritate, o suprataxă asupra companiilor din sectoarele petrol, gaze şi cărbune.

Așadar, clarificările au vizat modul în care este calculată această taxă, inclusiv din perspectiva cifrei de afaceri. Aceasta ar putea fi decisivă în stabilirea poziţiei autorităţilor fiscale în cazul OMV Petrom, companie care a anunțat că nu este obligată să achite taxa de solidaritate.

Șeful ANAF anunță că au fost începute verificările asupra modului în care este calculată cifra de afaceri a companiilor

OMV Petrom se află într-un conflict deschis cu autorităţile fiscale din România, după ce compania a informat că nu va plăti contribuţia de solidaritate, motivând, astfel, că veniturile din extracţia hidrocarburilor şi rafinare nu depăşesc 75% din cifra de afaceri, condiţie prevăzută atât în regulamentul european, cât şi în Ordonanţa prin care acesta a fost implementat în legislaţia autohtonă.

De asemenea, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuş, a anunţat recent că au fost începute verificările asupra modului în care este calculată cifra de afaceri. Așadar, nu este vorba doar de compania OMV Petrom, ci a tuturor companiilor care pot intra sub incidenţa OUG 186, precizând că nu are nicio legătură activitatea desfăşurată de OMV Petrom din România cu una desfăşurată de OMV în Austria în privința achitării taxei de solidaritate.