Deși Kremlinul se opune ferm aderării statelor vecine la NATO, Guvernul de la Berlin a spus că susține aderarea în blocul comunitar a Suediei și a Finlandei, cea din urmă împărţind o graniță de aproximativ 1.300 de kilometri cu Rusia.
Germania susţine aderarea la NATO a Finlandei şi Suediei
Premierul Finlandei, Sanna Marin, și prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, au participat, marţi după-amiază, la o reuniune a cabinetului german la Meseberg.
La întrunirea oficială, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, le-a asigurat că țările lor pot conta pe sprijinul politic al Germaniei, atunci când vor depune cererea oficială de aderare la NATO.
„Este clar că dacă aceste ţări vor decide că vor să facă parte din alianţa NATO, atunci ele pot conta pe sprijinul nostru. Vor putea conta mereu pe sprijinul Germaniei”, a spus Olaf Scholz, marți după-amiază, relatează agenția de presă DPA.
După ce a izbucnit războiul din Ucraina, Suedia și Finlanda au analizat atent aderarea lor la NATO.
Amintim faptul că, recent, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Finlanda şi Suedia vor putea să adere la NATO rapid, dacă ele decid să solicite statutul de membru oficial al Alianţei Nord-Atlantice.
NATO: Finlanda şi Suedia vor fi primite cu căldură
Finlanda şi Suedia vor putea să adere la NATO rapid, dacă ele decid să solicite statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice, a afirmat joi, 28 aprilie, secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg, potrivit agenției de presă Reuters.
„Dacă ele decid să solicite, Finlanda şi Suedia vor fi primite cu căldură şi mă aştept ca procesul să se desfăşoare rapid”, a declarat Stoltenberg la Bruxelles, unde a avut joi dimineaţă o întrevedere cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola.
Stoltenberg a adăugat că intenţionează să discute în cursul zilei de astăzi cu preşedintele Finlandei. Jens Stoltenberg s-a declarat convins că pot fi găsite soluţii pentru perioada interimară cuprinsă între data depunerii cererii de aderare şi cea a încheierii procesului de ratificare în parlamentele celor 30 de state membre NATO.
Rusia amenință cu arme hipersonice
Menționăm faptul că, anterior, Rusia a anunţat că va desfăşura arme hipersonice şi nucleare în exclava sa Kaliningrad, aflată între Polonia şi Lituania, dacă Finlanda şi Suedia decid să adere la Alianţa Nord-Atlantică.
Finlanda şi Suedia sunt asociate la Alianţa Nord-Atlantică de la jumătatea anilor ’90 prin intermediului programului ‘Parteneriat pentru Pace’.
Finlanda s-a opus mult timp opţiunii aderării la NATO, dar invazia militară rusă în Ucraina a dus la o schimbare a opiniilor în această ţară, care are o frontiera terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia.
Sondajele de opinie arată că ultimele săptămâni au fost marcate de o creştere masivă a sprijinului populaţiei pentru intrarea Finlandei în Alianţă.