Cancelarul Olaf Scholz a anunțat joi că Germania susţine deplin aspiraţia Finlandei de a deveni membră a Alianţei Nord-Atlantice. Amintim că Scholz a participat recent la o convorbire cu preşedintele finlandez, Sauli Niinisto.
„Salut decizia Finlandei de a solicita aderarea la Alianţa Nord-Atlantică. Într-o conversaţie cu preşedintele Sauli Niinisto, l-am asigurat că are sprijinul deplin al Guvernului german”, a transmis Olaf Scholz, prin Twitter.
Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, și prim-ministrul Sanna Marin au anunţat joi dimineaţă că intenţionează să depună o solicitare formală pentru aderarea la Alianţa Nord-Atlantică. Finlanda şi Suedia au început să analizeze posibilităţi de a deveni membre NATO în contextul intervenţiei militare ruse în Ucraina.
În acest context, Administraţia Vladimir Putin a avertizat că aderarea Finlandei la NATO va fi o „ameninţare evidentă” pentru Rusia.
Autoritățile ruse consideră posibilitatea o „amenințare evidentă”
Așadar, Administraţia Vladimir Putin a transmis joi că aderarea Finlandei la NATO va fi o „ameninţare evidentă” pentru Rusia. Declarația a fost făcută de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei de la Moscova, citat de publicaţia germană Stern.
De asemenea, Peskov a atras atenţia că Rusia pregăteşte acţiuni de retorsiune în contextul eventualei admiteri a Finlandei şi Suediei în NATO. Admiterea Finlandei în NATO „nu va face mai sigur continentul nostru şi nici lumea”, a subliniat Dmitri Peskov.
Marea Britanie va apăra Finlanda şi Suedia în cazul unui atac al Rusiei, a declarat miercuri seară, la Helsinki, premierul Boris Johnson, notând că războiul din Ucraina a creat o nouă realitate geopolitică, încheind perioada post-Războiul Rece.
„În situaţia unui dezastru sau a unui atac, ne vom ajuta reciproc, inclusiv prin asistenţă militară. Caracterul asistenţei va depinde de solicitarea formulată de cealaltă parte”, a declarat Boris Johnson, citat de BBC News, cu ocazia întâlnirii cu preşedintele Finlandei, Sauli Niinistö. Anterior, Boris Johnson anunţase un parteneriat similar în materie de securitate cu Suedia.
„Invazia rusă în Ucraina marchează sfârşitul perioadei post-Războiul Rece. Realitatea noastră a fost reconfigurată, la fel şi viitorul nostru”, a argumentat Boris Johnson.