Lituania își va retrage ambasadorul în Rusia începând cu 1 iunie, potrivit unui decret prezidențial semnat luni. Nu a fost numit niciun înlocuitor.

Lituania îl expulzase deja pe ambasadorul Rusiei

Țara baltică l-a expulzat pe trimisul Rusiei la 4 aprilie, după ce Ucraina a acuzat forțele ruse de uciderea unor civili în orașul Bucha.

„Lituania este pe deplin solidară cu Ucraina și cu poporul ucrainean, care sunt victimele agresiunii fără precedent a Rusiei”, a declarat atunci ministrul de externe Gabrielius Landsbergis, potrivit Reuters.

„Crimele de război și crimele împotriva umanității comise de forțele armate ruse în Ucraina nu vor fi uitate”, a adăugat el.

Guvernul lituanian a declarat atunci că intenționează să reducă nivelul de reprezentare diplomatică între cele două țări. Între timp, Letonia, țara vecină, a declarat că va lua măsuri în ceea ce privește propriile sale legături diplomatice cu Rusia.

Patru țări UE cer utilizarea activelor rusești pentru reconstrucția Ucrainei

În același timp, Lituania, Slovacia, Letonia şi Estonia vor cere marţi confiscarea activelor ruseşti îngheţate de Uniunea Europeană pentru a finanţa reconstrucţia Ucrainei după invazia rusă, se arată într-o scrisoare comună făcută publică luni de cele patru state, potrivit sursei citate.

La 3 mai, Ucraina a estimat la aproximativ 600 de miliarde de dolari suma necesară pentru reconstrucţia ţării după distrugerile produse de Rusia. Însă războiul este încă în plină desfăşurare, aşa că cel mai probabil suma va creşte semnificativ, se menţionează în scrisoare.

„O parte substanţială a costurilor pentru reconstrucţia Ucrainei, inclusiv compensaţiile pentru victimele agresiunii militare ruse, trebuie acoperită de Rusia”, se arată în scrisoare, care urmează să le fie prezentată marţi miniştrilor de finanţe din UE.

Se pregătesc și alte sancțiuni împotriva Rusiei

Scrisoarea face de asemenea apel la UE să înceapă pregătirea de noi sancţiuni împotriva Moscovei.

„În cele din urmă, dacă Rusia nu opreşte agresiunea militară împotriva Ucrainei, ar trebui să nu mai existe nicio legătură economică între UE şi Rusia, pentru a garanta că nimic din resursele financiare, produsele sau serviciile noastre nu contribuie la maşina de război a Rusiei„, se mai precizează în document.