„Sarcini ‘interesante’ pot apărea din cealaltă parte. Aici, prim-ministrul Poloniei (Mateusz) Morawiecki propune acum ideea trimiterii forțelor NATO de menținere a păcii în Ucraina.
Nu exclud că dacă o astfel de decizie ar fi luată brusc, s-ar presupune că baza unor astfel de forțe de menținere a păcii va fi contingentul polonez, care va prelua controlul asupra Ucrainei de Vest, condus de Lviv, și va rămâne acolo pentru o perioadă lungă de timp”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, conform Interfax.
Totul ar fi un plan bine pus la punct? NATO ar trebui să gândească de două ori înainte de a acționa, spune Lavrov
Cu toate acestea, Lavrov este de părere că lucrul acesta face parte dintr-un anume ”plan” și că NATO ar trebui să gândească de două ori înainte de a acționa.
„Cred că aceasta este o inițiativă atât de demagogică, iar membrii NATO vor înțelege că trebuie să fie rezonabili și realiști”, a mai adăugat Serghei Lavrov.
În cadrul următorului summit NATO de la Bruxelles de săptămâna viitoare, Polonia intenționează să pună pe masă o propunere referitoare la o misiune de menținere a păcii în regiunea de vest a Ucrainei conform spuselor prim-ministrului Mateusz Morawiecki, conform CNN.
Polonia, casa refugiaților ucraineni
Începând cu 24 februarie, prima zi a conflictului armat ruso-ucrainean, peste 1.758.000 persoane au fugit din Ucraina în Polonia.
Deşi cea mai mare parte a celor care trec granița sunt ucraineni, printre refugiaţi se găsesc şi numeroşi cetăţeni ai unor ţări din Asia şi Africa, potrivit postului public de radio polonez, care citează Ministerul de Externe de la Varşovia.
Cei mai mulți dintre refugiați aleg această variantă nu doar pentru că le este mai la îndemână și pot ajunge mai rapid aici, însă aceștia iau în calcul și faptul că orașele mari le pun la dispoziție un trai mai decent și un loc de muncă cât de cât stabil. Autoritățile din Varșovia și Cracovia au anunțat că au ajuns la suprasaturare în ceea ce privește capacitatea administrativă de a primi valul de refugiați.
Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi estima în urmă cu câteva zile că invazia rusă în Ucraina ar putea provoca 4 milioane de refugiaţi, cifră pe care mai apoi a ajustat-o la 10 milioane, ceea ce ar reprezenta aproape 25% din populaţia Ucrainei.