Proiectul privind obligativitatea deținerii certificatului verde pentru a merge la locul de muncă întâmpină probleme. Mai exact, acesta s-a blocat la Camera Deputaților, cameră decizională în acest caz.

De menționat este faptul că PNL a luat decizia să se abțină de la votul pe amendamentul PSD privind alocarea de la stat a banilor pentru 20 de teste gratuite în primele două luni de la intrarea în vigoare pentru fiecare persoană nevaccinată angajată la stat.

Este vorba despre amendamentul care prevede efectuarea a 20 de teste gratuite în primele 60 de zile pentru persoanele nevaccinate angajate la stat.

Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății susține că au existat discuții în cursul zilei de luni referitoare la certificatul verde. Totodată, el a mai precizat că au fost depuse ma multe amendamente, atât din partea AUR cât și dn partea PSD.

„La grupul parlamentar al PNL s-a luat în discuţie astăzi şi certificatul verde. Vineri a fost termenul pentru amendamente şi noi a trebuit să luăm această lege în forma ei iniţială, adaptată doar la sistemul medical. (…) S-au depus mai multe amendamente. De la AUR au venit destule vineri, de aceea astăzi suntem la aşezarea lor într-un tabel, să putem discuta într-o şedinţă din zilele următoare. (…)

La această lege, faţă de Senat, este acel amendament depus de PSD în care era gratuitatea pe două luni pe zece teste pe lună pentru cei care nu se vaccinau şi erau testaţi. Testarea era suportată din bani publici.

În decizia de astăzi de la grupul parlamentar PNL de la Camera Deputaţilor s-a votat ca noi, grupul parlamentar al PNL, să ne abţinem la acest amendament. Considerentele sunt că statul oferă vaccin gratuit, testarea să se facă contracost”, a spus deputatul PNL Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății și președinte al Comisiei pentru Sănătate.

Fostul minstru a ma adăugat că Ministerul de Finanţe urmează să transmită un impact al unei astfel de prevederi, care ar putea fi de 100 de milioane de lei.

Când se va vota din nou proiectul de lege

Pe de altă parte, Tătaru a subliniat faptul că întârzierea adoptării certificatului verde va duce la o scădere a ratei de vaccinare în rândul populației din România.

„Cu cât întârziem adoptarea certificatului verde, cu atât va scădea campania de vaccinare. Deocamdată suntem pe un trend descendent, dar trebuie să ne gândim că atâta timp cât avem o populație receptivă de aproape 50%, avem și o predispoziție de un val cinci destul de agresiv. Experiența noastră ne arată că un val în România este cam la o lună, o lună și jumătate după valurile din Occident”, a afirmat Tătaru.

În ceea ce privește situația persoanelor care nu se pot vaccina anti-covid, fostul ministru precizează că acestea vor putea să se testeze gratuit. Tototdată, el a tras și un semnal de alarmă menționând că în cazul în care rata vaccinării rămâne scăzută, după ianuarie- februarie e posibil să avem un val 5.

Nelu Tătaru a mai subliniat faptul că certificatul verde prevede vaccinarea anti-Covid, trecerea prin boală sau testarea și nu va ține cont de incidența cazurilor. El a adăugat că votul pe acest proiect de lege este posibil să aibă loc săptămâna viitoare.

Amintim faptul că discuţiile pe legea care le impune angajaţilor certificatul verde s-au blocat după ce premierul Florin Cîţu a spus că legea este discriminatorie pentru angajaţii de la privat, în contextul în care include doar pentru angajații de la stat perioada de grație de 60 de zile în care aceștia se pot testa gratuit.

Proiectul este acum în comisii la Camera Deputaţilor, cameră decizională, după ce a fost respins la Senat.

Se fac presiuni pe adoptarea urgentă a certificatului verde la locul de muncă

De menționat este faptul că în cursul zilei de luni, presiunile pentru adoptarea urgentă a certificatului verde la locul de muncă s-au intesificat. Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a solicitat, în plen, urgentarea dezbaterii proiectului de lege privind certificatul verde COVID, care se află pe ordinea de zi a forului legislativ.

„Fac un apel la colegii de la PNL, la domnul (Nelu) Tătaru să facă mâine comisie (şedinţă a Comisiei de sănătate – n.r.) şi să dea un raport pe proiectul privind certificatul verde. Până acum aveam numai AUR împotriva acestui certificat şi vedem că de 3 – 4 zile, de când domnul Cîţu a ieşit în spaţiul public şi a zis că ne mai gândim, s-a schimbat toată poziţionarea în Parlament vizavi de acest proiect. Fac un apel la responsabilitate. Domnule Tătaru, faceţi comisie şi să dăm mâine raportul”, a afirmat Moşteanu, în şedinţa de plen.

De cealaltă parte, liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a spus că liberalii vor participa la dezbaterile pe acest act normativ şi au un punct de vedere, menţionând că se va vedea la votul final dacă acest proiect are suficient de multe voturi pentru a fi adoptat.

„Ar fi fost interesant să fi fost formată Camera Deputaţilor numai din grupul PNL. Toţi colegii trebuie să fie angrenaţi în acest reglementări, sunt şase comisii sesizate în fond cu acest proiect. (…) PNL va participa la adoptarea acestui act normativ. Avem punctul nostru de vedere, prin urmare, se va vedea la votul final dacă acest proiect are suficient de multe voturi pentru a fi adoptat”, a adăugat Andronache.

O reacție în acest sens a venit și din partea liderului deputaţilor AUR, George Simion, care a afirmat că proiectul nu o să treacă „pe repede înainte”.

„Îl invit pe domnul Moşteanu să-şi mai pună pofta în cui, pentru că un proiect care vizează milioane de oameni nu o să treacă pe repede înainte prin Parlament. (…) Aveţi măcar respect pentru votanţii USR care nu sunt de acord cu acest certificat, care nu respectă dreptul la muncă”, a spus Simion.

La rândul său, deputatul minorităţilor naţionale Andi Grosaru a susţinut că prevederile proiectului sunt „îngrijorătoare”, iar mii de cetățeni sunt și ei îngrijorați în contextul în care persoanele vaccinate mor și ele.

„Am primit peste 1.000 de mesaje de la cetăţenii care sunt îngrijoraţi. (…) Este inexplicabil că persoane vaccinate mor. Persoanele vaccinate transmit virusul şi iar cei nevaccinaţi sănătoşi trebuie să lupte cu măsurile de segregare pentru a-şi salva viaţa”, a declarat Grosaru.

Deputatul PSD Florin Buicu pe de altă parte a menționat că reprezentanţii USR nu trebuie să fie demagogi, având în vedere că atunci când s-au aflat la conducerea Ministerului Sănătăţii nu au pregătit răspunsul la valul 4 al pandemiei de COVID-19.

„Îl felicit pe domnul Moşteanu pentru poziţia în cadrul plenului. Dacă vorbim de responsabilitate m-aş uita în urmă cu câteva luni când un reprezentant al USR nu a pregătit răspunsul la valul 4. Domnilor de la USR, nu mai fiţi demagogi!”, a transmis Buicu.