Bomba virală care amenință toată Planeta! Este o variantă extrem de contagioasă a COVID-19

coronavirus

Varianta Delta a noului coronavirusului se extinde din ce în ce mai repede la nivel mondial, iar specialiștii devin îngrijorați. Potrivit acestora, cantitatea de virus pe care noua tulpină o conține este de peste o mie de ori mai mare decât în cazul infectării cu varianta iniţială.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, col.dr. Valeriu Gheorghiţă trage un semnal de alarmă. Potrivit acestuia, cantitatea de virus pe care o persoană infectată cu tulpina Delta o are în organism este chiar de peste o mie de ori mai mare decât în cazul infectării cu varianta iniţială.

Totodată, el a mai subliniat faptul că că vaccinarea reduce de 25 de ori riscul de a ajunge la spital. În ceea ce privește tipul de ser administrat, Valeriu Gheorghiță a adăugat că în cazul persoanelor vaccinate cu un ser care are la bază tehnologia ARN mesager anticorpii au o activitate de trei ori mai redusă faţă de varianta Delta.

„Cea mai importantă caracteristică a variantei Delta este legată de hipertransmisibilitate. Este o variantă extrem de contagioasă pentru că încărcătura virală a persoanelor infectate este estimată la circa o mie de ori mai mare decât infecţia cu varianta iniţială, cu tulpina parentală. Sunt, de fapt, o sumedenie de mutaţii care sunt acumulate la nivelul proteinei Spike.

Practic, cantitatea de virus pe care o persoană infectată o are în organism este chiar de peste o mie de ori mai mare decât în cazul în care ar fi fost infectată cu varianta iniţială”, a explicat medicul.

Câte persoane poate infecta un singur pacient

În ceea ce privește modul de transmitere al virusului, Valeriu Gheorghiță susține că o singură persoană infectată pote infecta până la nouă persoane, situația fiind extrem de îngrijorătoare.

El a mai explicat totodată că tulpina Delta „eludează, evadează parţial de sub protecţia răspunsului imun care se conferă după trecerea prin boală sau după vaccinare”.

„Practic, studiile făcute pe ser recoltat de la persoane convalescente care erau infectate cu acea variantă iniţială au arătat că varianta neutralizantă este de şase ori mai redusă faţă de varianta Delta. De asemenea, şi anticorpii care rezultă prin vaccinare – de pildă, pentru vaccinurile care folosesc tehnologia pe bază de ARN Mesager –, aceşti anticorpi au o activitate neutralizantă de trei ori mai redusă faţă de această variantă Delta”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiţă.

De cealaltă parte, varianta Beta, adică cea sud-africană, poate eluda în cea mai mare măsură răspunsul imun la vaccin. Conform acestuia, vaccinarea „reduce de 25 de ori riscul de a ajunge la spital”, protecţia faţă de boala simptomatică fiind de 70%, până la 88%.

În acest context, Valeriu Gheorghiță face un apel ferm la vaccinare, subliind faptul că România se află mult sub media europeană din acest punct de vedere. El a mai adăugat că nu se dorește ca țara noastră să ajungă în situația Statelor Unite sau a altor țări de pe glob care fac față cu greu valului de infectări.

„Trebuie să ne vaccinăm şi să nu mai amânăm această decizie pentru că ne uităm la ce se întâmplă în celelalte ţări, la ce se întâmplă în Europa, la ce se întâmplă în Statele Unite, unde numărul de cazuri generate de infecţia cu varianta Delta a crescut foarte mult, or din acest punct de vedere este păcat să pierdem beneficiile pe care le-am obţinut până la acest moment”, a declarat Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai precizat că prin imunizare cu schemă completă nu doar că este redus riscul individual de a face o formă gravă de boală, ci și asigurearea protecției pentru toți cei din jur.