Participarea Statelor Unite la tratatul “Cer Deschis” s-a încheiat oficial duminică, 22 noiembrie, astfel că acordul rămâne cu 34 de state membre.
Preşedintele Donald Trump anunţase încă de acum şase luni că se va retrage din acordul menit să “evite surprizele în mod cooperativ”, prin permiterea survolurilor în scop de observare a forţelor armate ale altor ţări.
La tratatul negociat în 1992 participau iniţial 35 de ţări, inclusiv Statele Unite ale Americii şi Rusia, care puteau efectua zboruri de recunoaştere cu preaviz scurt, folosind avioane neînarmate, deasupra teritoriilor celorlalţi participanţi.
Donald Trump a insistat că deciziile luate de Rusia l-au împins la această decizie
Moscova s-a arătat mai interesată de supravegherea aeriană a Europei, nu a Statelor Unite. Prin urmare, retragerea americanilor nu anulează imediat valoarea tratatului. Luna aceasta, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a cerut asigurări scrise din partea membrilor NATO că nu vor mai comunica SUA datele culese în urma zborurilor de recunoaştere în cadrul Cer Deschis. El a precizat totodată că bazele americane din Europa nu vor fi exceptate de la observarea aeriană din partea Rusiei, notează Agerpres.
Oficiali americani au acuzat Moscova de încălcarea tratatului prin interzicerea zborurilor în apropierea anumitor zone, cum ar fi enclava rusă Kaliningrad şi frontiera cu Georgia, precum şi a survolării exerciţiilor militare ruse.
Donald Trump a mai retras SUA şi din alte acorduri internaţionale majore în domeniul controlului de armament: acordul nuclear cu Iranul, respectiv traratul pentru forţele nucleare intermediare.
Tratatul “Cer Deschis” a fost negociat de președintele George H.W. Bush și secretarul său de stat, James Baker, în 1992, după prăbușirea Uniunii Sovietice.
De atunci, acordul a fost semnat de următoarele ţări, printre care se numără şi România: Belarus, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Danemarca (inclusiv Groenlanda), Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite, Suedia, Turcia, Ucraina şi Ungaria, şi a intrat în vigoare în anul 2002.