Surse din cadrul Uniunii Europene au declarat că certificatul COVID va suferi anumite modificări, asta dacă țările membre ale blocului comunitar vor cădea de acord cu privire la acest aspect. Există țări din UE care sunt îngrijorate cu privire la noile modificări.
Se schimbă certificatul COVID! Va fi valabil pentru toată lumea. Nimeni nu se aștepta la asta
Concret, țările din Uniunea Europeană sunt aștepte să ajungă la un acord pentru a limita durata certificatului COVID la nouă luni pentru călătoriile în interiorul blocului comunitar. Surse din Uniunea Europeană spun că există țări care sunt îngrijorate cu privire la o astfel de modificare, susținând că aceasta ar putea împiedica turismul.
De asemenea, Reuters mai informează că executivul Uniunii Europene a propus impunerea testului PCR pentru toți călătorii care vin din țări care nu sunt în blocul comunitar. Măsura, propusă în cadrul unei reuniuni interne cu experți în sănătate din statele membre, vine în contextul în care nu se știu prea multe informații concrete despre noua tulpină Omicron, descoperită recent în Africa de Sud.
Amintim că Uniunea Europeană a introdus certificatul COVID în luna iulie a acestui an, cu scopul de a facilita călătoriile persoanelor care sunt vaccinate cu schema completă, care au trecut prin boală sau care prezintă un test PCR negativ.
Având în vedere că au apărut mai multe informații care arată că imunitatea dată de vaccin scade în timp, Comisia Europeană a propus ca certificatul COVID să aibă o limită de valabilitate de nouă luni.
Ce se va întâmpla dacă o propunerea intră în vigoare
În cazul în care propunerea va fi aplicată, cetățenii din blocul comunitar vor trebui să facă vaccinul rapel, asta dacă vor să călătorească liber, fără testare sau carantină.
De asemenea, un diplomat și oficial al UE au declarat că, după discuția preliminară de joi, se așteaptă ca guvernele din blocul comunitar să ajungă la un consens, vineri, asupra limitei de nouă luni. Cu toate acestea, unul dintre ei a declarat că este probabil ca discuțiile să fie prelungite până săptămâna viitoare.
Mai mult decât atât, un al treilea diplomat a declarat că există un sprijin general pentru limita de nouă luni, dar unele țări, în special din Europa de Est, sunt îngrijorate de faptul că acest lucru afectează industria de turism și libera circulație a persoanelor.
Amintim că guvernele din Uniunea Europeană au declarat de mai multe ori că este nevoie de o abordare comună pentru a evita perturbările suplimentare în industria turismului, însă executivele au introdus norme divergente.
Călătorii din afara UE ar putea avea nevoie de un test PCR
Experții în sănătate din UE au discutat joi și o propunere a Comisiei ca toți călătorii din afara blocului să fie obligați să prezinte un test PCR negativ, chiar dacă sunt vaccinați, au declarat pentru Reuters două dintre sursele familiare cu discuțiile. Propunerea Comisiei nu este publică.
Cu toate că experții nu au ajuns la un consens asupra măsurii, discuțiile continuă, spune una dintre surse.
În cazul în care se ajunge la un acord, noua măsură ar putea duce la ridicarea restricțiilor impuse țărilor din Africa de Sud, acolo unde a fost descoperită tulpina Omicron.