Valabilitatea certificatelor verzi COVID-19 pentru cei vaccinați cu o singură doză de vaccin Johnson&Johnson expiră începând de azi, 3 ianuarie, potrivit deciziei luate de autoritățile din această țară. Acest vaccin s-a dovedit că are o eficacitate mai redusă, inclusiv față de varianta Omicron a coronaviruslui în comparație cu vaccinurile ARN mesager.
Certificatele verzi COVID-19 cu vaccinul monodoză Johnson&Johnson îşi pierd valabilitatea în Austria începând de luni, atât pentru călătorii cât şi pentru accesul în spaţiile unde este cerut acest certificat, conform unei decizii luate anul trecut de guvernul austriac, relatează presa locală.
În Germania majoritatea persoanelor vaccinate anti-COVID-19 şi care totuşi s-au infectat au primit serul Johnson & Johnson, au remarcat experţii sanitari din această ţară în luna octombrie, când varianta dominantă a coronavirusului era Delta.
Johnson&Johnson, eficacitate mai redusă față de Omicron
Între timp, guvernul austriac a primit date suplimentare care sugerează că acest vaccin are o eficacitate mai redusă şi faţă de noua variantă Omicron, în comparaţie cu vaccinurile ARN mesager, astfel că a menţinut decizia de a renunţa la vaccinul Johnson & Johnson, luată în noiembrie, transmite Agerpres.
Cele circa 260.000 de persoane imunizate în Austria cu serul Johnson & Johnson au fost notificate atunci că certificatul lor verde va expira începând din 3 ianuarie, iar pentru a-l putea folosi în continuare trebuie să se vaccineze preferabil cu un vaccin ARN mesager, Pfizer sau Moderna. Însă circa 75.000 dintre persoanele notificate încă nu s-au vaccinat din nou.
Danemarca, Finlanda şi Slovenia au renunţat de asemenea la administrarea vaccinului Johnson & Johnson.
Totuşi, cercetători sud-africani în colaborare cu compania Johnson & Johnson au susţinut joi că o a doua doză din acest vaccin oferă o protecţie de 85% în faţa variantei Omicron.
Ultimele date privind vaccinarea în România
Un număr de 5.146 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele 24 de ore, dintre care 918 reprezintă prima doză, 1.596 – doza a doua şi 2.632 – doza a treia, a informat, duminică, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Potrivit CNCAV, de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID, din 27 decembrie 2020, au fost administrate 15.855.948 doze de vaccin pentru 7.943.267 de persoane, 7.824.499 primind schema completă şi 2.014.965 imunizându-se cu doza a treia.
În ultimele 24 de ore nu a fost înregistrată nicio reacţie adversă.
În total, de la debutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 19.716 de reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 2.149 de tip local şi 17.567 de tip general.