Legea se schimbă radical
Este vorba despre un nou proiect de lege, care cuprinde un mecanism flexibil, în funcție de rata de incidență. Astfel, printre prevederile proiectului PSD pentru Certificatul Verde se află una care spune că documentul va atesta vaccinarea cu schema completă, dovada trecerii prin boală sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR ori antigen rapid, scrie hotnews.ro
De asemenea, angajatorii din sectorul public și privat au obligația de a solicita angajaților certificatul COVID la intrarea la locul de muncă, dacă există o creștere a numărului de cazuri COVID pe parcursul a trei săptămâni consecutiv. Analiza o va face INSP, în fiecare zi de luni, pentru săptămâna anterioară.
Proiectul PSD menționează că obligația solicitării Certificatului Verde va înceta a doua zi după ce sunt îndeplinite următoarele două conditii:
- dispariția situației de creștere săptămânală a cazurilor COVID;
- incidența cumulată pe ultimele 14 zile, la nivel național, este mai mică de 1 la mia de locuitori.
Totodată, proiectul PSD conține și testarea gratuită a angajatilor de la stat și de la privat pentru un interval de timp cuprins între 45-60 de zile.
Fără certificat verde la serviciile esențiale
Anterior, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a spus că accesul la serviciile religioase trebuie să se poată face fără certificat verde, fiind vorba despre servicii esențiale, la fel ca accesul în magazinele alimentare.
„Libertatea religioasă reprezintă un element de bază. Nu putem spune că există acces doar la magazinele de strică necesitate. Noi credem că accesul la serviciile religioase trebuie să țină cont de acest lucru”, a declarat Rafila, după discuțiile cu prezentanții cultelor religioase.
Ministrul Sănătății a mai precizat că scopul discuțiilor cu reprezentanții cultelor nu este doar de a le cere acestora să sprijine campania de vaccinare, ci acela de a promova responsabilitate personală în domeniul măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului.
„Vaccinarea este o parte a soluției. Dacă vom avea alături de noi și cultele religioase, societatea în ansamblul ei, atunci și cealaltă parte, legată de responsabilitatea individuală, cred că poate fi modificată în așa fel încât să limităm transmiterea”, a mai explicat Rafila.