Vicerpremierul Kelemen Hunor spune că în coaliție trebuie să se găsească o soluție care să nu amplifice nervozitatea din societate pe tema certificatului verde Covid la locul de muncă. Ce soluție au guvernanții pentru implementarea certificatului COVID?
„Domnul ministru Rafila, din punct de vedere medical, susține varianta introducerii certificatului verde la locul de muncă sau, în cazul în care nu există sau nu dorește persoana să fie vaccinată, pentru că nu poți să obligi, atunci rămâne varianta testelor, tot ce dovedește că omul este sănătos. Ăsta este punctul lui de vedere medical, profesional, susținut și cu toate argumentele”, a spus vicerpremierul Kelemen Hunor la RFI.
„Varianta aceea în care era prevăzut acest certificat de vaccinare, certificat verde a fost dată constituționaliștilor și ei au zis că este o problemă de constituționalitate, fiind vorba de dreptul la muncă și de aceea nu am mers mai departe. A rămas să căutăm o soluție juridică ce satisface în același timp și zona asta constituțională, dar corespunde și cerințelor medicale. Nu putem risca să dăm o lege care pică la Curtea Constituțională sau eventual la o verificare nu trece de acest filtru și atunci suntem într-o situație și mai și”, a explicat Hunor.
Ce se va întâmpla cu certificatul verde la locul de muncă?
Vicepremierul Kelemen Hunor a fost întrebat dacă o soluție ar fi ca certificatul COVID să nu fie obligatoriu la locul de muncă, așa cum s-a vehiculat în ultimele zile.
„Da, e o variantă, bineînțeles, dar încă nu am luat o decizie, nu este o chestiune care poate fi decisă de la o zi la alta. Rafila susține cu argumente profesionale, medicale, poziția lui și sunt convins că are dreptate. Pe partea cealaltă și cei care spun că fiind vorba despre un drept fundamental, nu poți să-l îngrădești”.
„Există multe variante cu sancțiuni, că te duci la locul de muncă, dar există sancțiuni, există o grămadă de restricții, care oricum trebuie întărite și introduse acolo unde nu sunt introduse, în ce situații trebuie să prezinți dovada că ai fost vaccinat sau că ai un test PCR, de la magazine până la mijloacele de transport în comun și așa mai departe. Deci se poate găsi, se pot căuta alte soluții, cum au găsit și alții în diferite țări din Europa, dar nu vreau să intru în speculații.
Important este să încercăm să găsim o soluție care pe de o parte corespunde cerințelor medicale, pe de altă parte acoperă tot ce înseamnă drepturile constituționale, dar în același timp ne ajută să nu amplificăm această nervozitate în societate, că există și o nervozitate, trebuie să vedem și acest lucru. Să vedem, poate săptămâna viitoare va exista o soluție din punct de vedere juridic acceptabilă”, a spus Kelemen Hunor.