Ce se întâmplă cu punctul de pensie? Totul a ieșit la iveală
Deputatul USR Monica Berescu spune că social-democrații au amânat acest vot, după ce deputatul Cristian Seidler a propus creșterea punctului de pensie cu o altă sumă față de cea prevăzută de fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, în Legea pensiilor.
Deputatul USR mai spune că Cristian Seidler a propus ca punctul de pensie să crească la 1.875 de lei în loc de 1.586 de lei, cum este prevăzut în OUG.
”Astăzi (miercuri – n.r.) în Comisia de Muncă am discutat şi despre Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului cu privire la creşterea pensiilor. Colegul meu Cristian Seidler a propus ca punctul de pensie să crească la 1.875 de lei în loc de 1.586 de lei, aşa cum este prevăzut acum în OUG. Creşterea propusă este cea prevăzută în Legea Pensiilor făcută de Olguţa Vasilescu (Legea 127/2019). PSD nu a îndrăznit să voteze împotriva propunerii şi a amânat votul pentru următoarea şedinţă motivând nevoia de cunoaştere a impactului bugetar”, a scris pe Facebook deputatul USR Monica Berescu.
PSD ar trebui să fie de acord cu majorările propuse tot de social-democrați
Deputatul USR a mai notat că PSD, aflându-se acum la guvernare, ar trebui să fie de acord cu majorările de pensii pe care tot social-democrații l-au votat în Parlament.
”Realitatea este că acum PSD fiind la guvernare ar trebui să îşi pună în aplicare toate promisiunile pe care le-au făcut românilor. De ce nu măresc pensiile dacă suma propusă este chiar cea prevăzută de fostul ministru PSD al Muncii, Olguta Vasilescu?”, mai notează aceasta.
PNRR trebuie ajustat în legătură cu fondurile pentru pensii
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat în urmă cu câteva zile că în PNRR, referitor la pensii, există o prevedere privind majorarea procentului la pilonul 2, începând cu anul 2024.
„Este o prevedere din PNRR asumată nu de noi, PSD, de alţii. Ordonanţa este scrisă, prevederea este ca de la 1 ianuarie 2024 să se întâmple”, a explicat ministrul.
Noutăți și pe canalul de Telegram: Abonați-vă AICI.
El a reafirmat că PNRR trebuie ajustat din punct de vedere al fondurilor alocate pentru pensii.
„Spun încă o dată că, mai ales din cauza a ceea ce se întâmplă acum, acest PNRR trebuie, cum vrem noi să spunem, renegociat, ajustat, îmbunătăţit. Eu refuz să îi ţin pe cetăţenii români 50 de ani săraci, cu procent de 9,4 (din PIB alocat pentru pensii) până în 2070, că aşa s-au gândit unii la un moment dat”, a menţionat Marius Budăi.