Detalii de ultimă oră pentru milioanele de pensionari din România!
Preşedintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a explicat care va fi vârsta reală de pensionare în România şi câte pensii vor creşte, de fapt, în urma recalculării pe care o efectuează angajaţii săi.
Alături de reporterii Antena 3, Daniel Baciu a mers în locul unde se efectuează digitalizarea şi calculele la dosarele de pensii pentru bătrânii care locuiesc în Sectorul 4 al Capitalei.
Noua modalitate de calcul a pensiilor
La nivel naţional, până în acest moment, au fost digitalizate 1.028.000 de dosare de pensie, adică mai bine de 20% din total. Ritmul zilnic la nivel național este de 30.000 de dosare, explică şeful CNPP. Întreg procesul ar urma să fie finalizat la sfârşitul anului 2022.
Daniel Baciu a explicat că două elemente stau la baza calcului pentru pensie, potrivit noii legi: “Urmărim în principal două elemente – numărul total de puncte pe care l-a cumulat de-a lungul întregii activități cât și stagiul de cotizare realizat de respectivul beneficiar al pensiei. (…)
De asemenea, se schimbă modul de calcul. Acele sporuri care nu au avut până acum caracter permanent și nu au fost luate în calcul în actuala legislație, vor fi luate în calcul la viitorul act normativ, scrie antena3.ro.
Mă refer în principal la acordul global, cae a fost principala formă de retribuire înainte de 1989 și la celelalte sporuri cu caracter nepermanent – ore suplimentare, premii, prime anuale și toate celelalte sporuri la care s-au achitat contribuții de asigurări sociale, dar în acest moment nu sunt luate în calcul la pensie.”
Cu cât vor creşte pensiile în România?
Şeful CNPP a indicat faptul că recalcularea pensiilor va viza întreg sistemul public de pensii, adică toţi pensionarii aflaţi în plată, însă nu va exista un procent fix de creştere pentru toată lumea.
Unii pensionari se vor trezi că pensia le-a rămas neschimbată. Vom creşte doar anumite pensii, pentru cei care s-au pensionat într-o perioadă de timp diferită, având alt stagiu de cotizare, mai mic decât alți beneficiari care au ieșit în perioade mai avantajoase.
Daniel Baciu spune că pensiile vor creşte cu cel mult 250 de lei.
“Din dosarele studiate nu există diferențe atât de mari, ci între 100-250 lei. Nu vreau să generalizez, vor fi creșteri și de 2 lei sau 5 lei, dar acesta este nivelul maxim. Contează foarte mult noul act normativ, noua formulă de calcul, atunci vom avea exact o proiecție asupra tuturor dosarelor”, a declarat şeful CNPP.
Bărbaţii şi femeile s-ar putea pensiona la aceeaşi vârstă, pentru a elimina discriminarea
Întrebat dacă se intenţionează creşterea vârstei de pensionare în România, Daniel Baciu a precizat:
“Este o tendință a tuturor statelor UE de a crește vârsta de pensionare, datorită creșterii speranței de viață. În acest moment, vârsta de pensionare în România este de 65 de ani la bărbați și – în 2033 – se ajunge la 63 de ani la femei.
Eventual, în viitoarea lege să egalizăm vârstele de pensionare atât la femei cât și la bărbați, pentru a nu fi discriminare.”