Majorarea cu 20% a pensiilor speciale, în condiţiile în care pensiile bazate pe contributivitate au fost majorate doar cu 10%, este imorală şi creează un sentiment de umilire pensionarilor care încasează pensii bazate pe contributivitate, potrivit unui comunicat remis marţi de trei organizaţii ale pensionarilor.

„Federaţiile naţionale reprezentative ale organizaţiilor de pensionari au luat act cu surprindere de decizia, pe care o consideră imorală, de majorare cu 20% a pensiilor speciale, în condiţiile în care pensiile de asigurări sociale de stat ale milioanelor de pensionari au fost majorate doar cu 10%. Diferenţa de creştere dintre cele două procentaje – 20% faţă de 10% creează un sentiment de umilire a pensionarilor cu pensii bazate pe contributivitate”, se menţionează în comunicat.

Documentul este redactat de Federaţia Naţională a Pensionarilor din România, Uniunea Generală a Pensionarilor din România şi Federaţia Naţională „Unirea” a Pensionarilor din România.

Cele trei organizaţii de pensionari solicită prim-ministrului Nicolae Ciucă să explice public de ce a fost creată această discriminare între cele două categorii de beneficiari de pensii. Totodată, cele trei organizaţii cer şefului Guvernului să adopte măsuri pentru îndreptarea acestei situaţii, se precizează în comunicat.

Vasile Dîncu: Pensiile militare nu sunt speciale

Pe de altă parte, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a susținut că pensiile militare nu sunt pensii speciale, sunt pensii de serviciu, pentru că în timpul exercitării profesiei, militarii au tot felul de restricții, iar statul român contribuie la fondul de pensii pentru serviciul pe care îl fac.

În opinia sa, în armată, nu există „pensii nesimțite” și nici măcar foarte mari. El este de părere că există o serie de „nedreptăți” ce trebuie corectate în sistem, pentru că pensiile militarilor nu au mai fost indexate, de exemplu, din 2016.

„Cât timp sunt în serviciu, militarii nu au voie să facă afaceri, iar familiile lor nu au voie să participe la anumite tipuri de afaceri, deci ei și familiile lor sunt cumva legați direct de asta. S-a vorbit despre contributivitate la un moment dat. Statul român contribuie la fondul de pensii pentru serviciul pe care îl fac militarii. Nu este o pensie de contributivitate directă, pentru că nu militarii au plătit, dar de fapt acestea sunt pensii de serviciu, a explicat Vasile Dîncu.

El este de părere că trebuie reparate niște nedreptăți și niște greșeli care s-au făcut anii trecuți. El a oferit, drept exemplu, faptul că anul acesta ar fi trebuit – și aici au dreptate rezerviștii și pensionarii care au protestat – să se recupereze o parte din indexarea care nu s-a mai făcut din 2016 încoace.