Anunțul momentului despre pensiile din România! Bugetul trebuie suplimentat cu 11 miliarde. Marius Budăi a spus tot
Bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale are nevoie în 2022 de o suplimentare de 11 miliarde de lei pentru plata pensiilor, a declarat, vineri, Marius Budăi, la finalul unei dezbateri despre situaţia persoanelor cu dizabilităţi.
„Cu siguranţă bugetul (Ministerului Muncii, n.r.) va trebui suplimentat (anul viitor, n.r.), impactul bugetar va fi discutat în coaliţie şi în Guvern şi cu siguranţă le veţi regăsi în construcţia bugetului pe anul 2022. Este vorba de 11 miliarde pentru pensii, 1,8 – 1,9 miliarde pentru alocaţii, avem vreo 212 milioane pentru a institui cea de-a treisprezecea indemnizaţie pentru persoanele cu dizabilităţi”, a afirmat Marius Budăi.
Guvernul, obligat prin Constituție să aibă grijă de cetățeni
Ministrul Muncii a apreciat că statul român este obligat să acopere aceste creşteri de cheltuieli, deoarece Constituţia obligă Guvernul să aibă grijă de cetăţeni.
„Statul român e obligat să le suporte (majorările de fonduri solicitate la bugetul Ministerului Muncii, n.r.). Toţi cetăţenii din România, indiferent că vorbim de copii, angajaţi, persoane cu dizabilităţi, pensionari, sunt cetăţenii acestei ţări. Statul, prin Constituţie, este obligat să aibă grijă de cetăţenii săi”, a menţionat Marius Budăi.
Kelemen Hunor a venit cu explicații referitoare la recalcularea pensiilor românilor
Kelemen Hunor, vicepremier şi liderul UDMR vine cu o serie de explicații referitoare la recalcularea pensiilor. Mai exact, acesta a explicat în ca va consta reformarea sistemului de pensii şi ce măsuri au convenit liderii coaliţiei să nu fie încălcate în procesul de recalculare.
Întrebat dacă reforma pensiilor va însemna pentru unii pensionari scăderea pensiilor, Kelemen Hunor a subliniat faptul că așa ceva nu se poate accepta. Pe de altă parte, el a precizat că recalcularea pensiilor nu înseamnă că pensionarii vor primi mai mulți bani, el făcând referire la pensiile de serviciu sau cele speciale.
Hunor a mai mendționat că în realitate, pensiile pe bază de contributivitate nu trebuie să scadă.
„Asta nu se poate accepta. Toată lumea este de acord că recalcularea nu înseamnă că vei primi mai puţin decât ai primit. Aici nu vorbim de pensiile de serviciu sau pensiile speciale. Acolo pensiile nu pot fi mai mari decât salariul şi este o altă problemă. Dar la pensiile pe bază de contributivitate nu trebuie să scadă.
Sunt câţiva, unii care au ieșit cu aceeași vechime cu condiţii similare şi au pensii mai mici decât cei care au ieșit în condiţii similare un an doi mai târziu, după o muncă aproape identică şi aceste lucruri trebuie văzute. Nimeni nu se gândește să scadă pensiile. Acest lucru nu se poate accepta”, a spus acesta.