Reprezentanții pensionarilor amenință coaliția de guvernare cu proteste și chemarea în instanță dacă nu le sunt luate în considerare cererile privind plata contribuțiilor de asigurări sociale. Aceștia cer adoptarea de măsuri urgente în beneficiul pensionarilor și a angajaților.
Federațiile naționale reprezentative ale organizațiilor de pensionari solicită Guvernului să adopte, în regim de urgență, un act normativ care să instituie sancțiuni severe pentru unitățile economice și instituțiile care nu virează la bugetul statului contribuțiile de asigurări sociale, plătite de salariați din veniturile lor.
„În anul 2020, de exemplu, 10 miliarde de lei reprezentând contribuțiile de asigurări sociale plătite de salariați, nu au fost virate la buget, iar ANAF a iertat unitățile vinovate de această ilegalitate. Consecința: diminuarea fondului destinat plății pensiilor, disperarea pensionarilor și a angajaților, plătitorii contribuțiilor de asigurări sociale”, se arată într-un comunicat transmis de federațiile naționale ale pensionarilor.
Pensionarii amenință cu proteste și chemarea în instanță
În cazul în care Guvernul nu ia măsuri și nu ia în considerarea cererea reprezentanților pensionarilor, aceștia amenință cu proteste și chiar chemarea în instanță.
„Dacă Guvernul nu va lua în considerare această cerere, federațiile naționale reprezentative ale organizațiilor de pensionari își rezervă dreptul de a apela, cum nu a făcut-o niciodată, la toate formele legate de protest, inclusiv chemarea Guvernului în instanță.
Suntem convinși că și confederațiile sindicale ale angajaților sprijină această cerere a federațiilor noastre”, mai transmit organizațiile naționale ale pensionarilor.
Ce solicita BNS săptămâna trecută
Amintim și solicitarea Blocului Naţional Sindical de săptămâna trecută privind retragerea propunerii de act normativ care elimină incriminarea neplăţii contribuţiilor ca fiind evaziune fiscală şi încurajează mediul de afaceri să schimbe destinaţia sumelor reţinute de la salariat pe o durată nedefinită, argumentând că iniţiativa Guvernului este „complet debalansată”.
„Am salutat decizia Guvernului Ciucă de la sfârşitul anului trecut de a introduce prin OUG 130/2021 tratarea reţinerii şi nevirării contribuţiilor sociale ca fiind infracţiune. Din păcate curajul şi verticalitatea Guvernului au durat mai puţin de 3 luni. Înainte de implementarea efectivă a acestei prevederi Guvernul a pregătit deja un proiect de act normativ care nu numai că elimină incriminarea neplăţii contribuţiilor ca fiind evaziune fiscală ci încurajează mediul de afaceri să schimbe destinaţia sumelor reţinute de la salariat pe o durata nedefinită”, transmitea BNS.
Potrivit sursei citate, dintr-o iniţiativă corectă principial se ajunge astfel la un cadru legislativ atât de pervertit încât el însuşi reprezintă un stimulant pentru angajatori să nu mai plătească contribuţiile sociale şi impozitul reţinut la sursă de la angajat şi să utilizeze aceste resurse pentru achitarea altor datorii. În curând, probabil că vor exista situaţii în care angajatorii vor opta să plătească prioritar dividende din contribuţiile sociale reţinute de la salariaţi, susţin reprezentanţii BNS.