Câți pensionari au primit îndemnizație socială în februarie? Date oficiale CNPP
Totodată, cifrele înregistrate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) arată că 1.026.188 erau pensionari din sistemul public, în timp ce 132.205 erau pensionari proveniţi din fostul sistem de pensii al agricultorilor.
În cazul pensionarilor din sistemul public, valoarea medie a indemnizaţiei suportate de la bugetul de stat a fost de 369 de lei. Cele mai mari valori au fost înregistrate în judeţele Bistriţa-Năsăud (de 428 lei), Maramureş (421 lei) şi Cluj (411 lei).
Cei mai mulţi beneficiari ai acestei indemnizaţii erau în Bucureşti – respectiv 48.164 şi în judeţele Suceava (41.141 pensionari), Dolj (37.605) şi Iaşi (36.720). În ceea ce priveşte pensionarii agricultori, indemnizaţia socială medie suportată de la bugetul de stat a fost de 271 de lei, valoarea ce mai mare fiind înregistrată în judeţele Ilfov (388 lei) şi Gorj (356 lei) şi sectoarele 1 şi 2 din Bucureşti (342 lei, respectiv 346 lei).
De asemenea, numărul cel mai mare de beneficiari din rândul pensionarilor agricultori se înregistra în judeţele Iaşi (9.054 persoane), urmat de Dolj (8.663) şi Botoşani (8.459), potrivit datelor CNPP.
Ce se întâmplă cu reforma pensiilor?
Ministrul Muncii a explicat anterior că tot ce ține de reforma pensiilor în acest trimestru a fost îndeplinit „și anume tot ceea ce înseamnă semnarea acordului cu Banca Mondială în vederea asigurării asistenței tehnice pentru o analiză asupra legii pensiilor 127, legea existentă, și o eventuală îmbunătățire. Toate aceste lucruri sunt în grafic și se vor realiza”.
De asemenea, Marius Budăi a fost întrebat dacă este prevăzută o creștere a punctului de pensii în luna septembrie, iar el a răspuns că există discuții în coaliție pentru a se găsi cea mai bună soluție.
„În acest moment avem discuții în coaliție pentru a găsi cele mai bune soluții și căutăm soluții să vedem ce putem face în continuare pentru cetățenii români, pentru că eu aș apela un pic la memoria tuturor și aș adresa o întrebare retorică, dar cu o încărcătură foarte mare: ce s-ar fi întâmplat cu cei mai vulnerabili cetățeni români, dacă nu am fi impus acel pachet social la negocierea la preluarea guvernării”, a declarat ministrul Muncii la Antena 3.
Șeful de la Muncă a mai spus „am prevăzut de atunci, noi, PSD, că se va întâmpla asta și a fost o linie roșie pentru noi dacă vom intra sau nu la guvernare dacă acel social social va fi sau nu acceptat. A fost acceptat, în luna ianuarie l-am îndeplinit în totalitate și suntem în discuții acum să vedem ce mai putem face, ținând cont de prețurile din energie și impactul măsurilor luate cu ordonanța pentru energie pe care o vom da în Guvern”.