Bomba zilei despre Pfizer! Este importantă vârsta pentru o protecție mai mare a vaccinului?

Persoanele care au primit două doze de vaccin Pfizer în ianuarie și februarie au avut cu 51% mai multe șanse de contracta virusul în iulie, comparativ cu cei care au fost vaccinați în martie sau aprilie, susține nou studiu israelian publicat în Nature Communications, conform jpost.com

Echipa de cercetători de la Institutul KI a lucrat cu medici de la KSM Research and Innovation și a folosit datele furnizate de Maccabi Health Services pentru a efectua un studiu de cohortă retrospectiv. Acesta compară ratele de incidență ale infecțiilor și spitalizărilor în rândul persoanelor vaccinate la începutul campaniei de vaccinare (ianuarie și februarie) și în rîndul celor vaccinate în martie si aprilie. Studiul a inclus peste 1,3 milioane de oameni.

Rezultatele sunt în concordanță cu alte studii pe acest subiect, care arată o scădere a nivelurilor de anticorpi și a compușilor sistemului imunitar, după patru până la șase luni de la vaccinare.

Eficacitatea vaccinului scade în mod egal pentru toată lumea

În plus, vârsta oamenilor nu a avut niciun efect asupra scăderii protecției vaccinului, ceea ce înseamnă că serul și-a pierdut din protecție pentru toată lumea, nu doar pentru persoanele în vârstă.

„Eficacitatea vaccinului scade în mod egal pentru toată lumea, conform studiului”, declară dr. Barak Mizrahi, cercetător la Institutul KI.

Patru milioane de israelieni au făcut deja doza booster

Israelul a decis să administreze o a treia doză tuturor persoanelor cu vârsta de peste 12 ani, spre deosebire de multe alte țări și de recomandarea OMS ca doza booster să se facă doar persoanelor cu cel mai mare risc de a contracta virusul sau de a dezvolta o formă severă a bolii.

Peste patru milioane de israelieni au făcut deja doza booster. Rezultatul a fost că rata infecțiilor a scăzut semnificativ. Mizrahi a explicat că protecția vaccinului s-a diminuat pe măsură ce s-a îndepărtat de doza inițială, ceea ce înseamnă că persoanele vaccinate în ianuarie erau mai expuse riscului de a se infecta, decât persoanele vaccinate în februarie.

Studiul a fost realizat deoarece varianta Delta se răspândise în Israel și s-a crezut că această variantă poate fi cauza creșterii infecțiilor.

A treia doză va asigura mai multă protecție?

Mizrahi susține că, în acest stadiu, este dificil de spus. Deja s-au colectat date, in diferite studii, care arată că anticorpii sunt în scădere și după a treia doză. Cu toate acestea, nivelul de anticorpi nu este singurul factor când vine vorba de imunitate, spune expertul. „Nu cred că ne va lua foarte mult timp ca să știm ce va fi și după a treia doză”, a conchis Mizrahi.