SURSE: UE a elaborat un plan pentru a cumpăra gaz rusesc fără a încălca sancţiunile
Uniunea Europeană (UE) elaborează un plan pentru a se conforma cererilor președintelui rus Vladimir Putin de a plăti gazele naturale în ruble fără a încălca sancțiunile impuse, au declarat surse pentru Bloomberg.
Sursele prezente la o reuniune închisă a Comisiei Europene de vineri au declarat că noile îndrumări ar permite importatorilor de gaz să deschidă un cont la Gazprombank, deținută de statul rus, și să plătească în euro sau dolari, care vor fi apoi convertiți în ruble de către bancă.
Potrivit sursei citate, firmele ar trebui să facă „o declarație clară că își consideră obligațiile îndeplinite odată ce plătesc în euro sau dolari, în conformitate cu contractele existente”. Comisia nu a răspuns imediat la solicitarea de a comenta dezvăluirile despre acest subiect.
Putin face presiuni pentru ca țările „neprietenoase” să plătească pentru gazul pe care Rusia îl exportă în ruble pentru a menține puterea unei monede care este susținută de controale stricte ale capitalului și de rate ridicate ale dobânzii, amenințând să taie o linie care furnizează 45% din importurile de gaz ale Uniunii Europene.
Comisia încearcă acum să găsească o modalitate de a satisface cererile lui Putin fără a încălca din punct de vedere tehnic sancțiunile, indicând că plata într-un cont Gazprombank în euro sau dolari ar fi legală.
Mai multe țări europene ar fi de acord cu planul
Cumpărătorii sunt obligați să deschidă două conturi Gazprombank: unul în moneda națională și unul în valută. Plata în rubla națională ar încălca sancțiunile, deși sursele au declarat că nu este clar dacă orientările actualizate vor schimba acest lucru.
Sursele au declarat anterior că 20 de companii au înființat deja conturi Gazprombank pentru a satisface cererile lui Putin. Președintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, a descris cererile ca fiind „șantaj” și „o încălcare clară a contractului”.
Una dintre surse a declarat pentru Bloomberg că Germania, Ungaria, Italia și Franța au fost în general în favoarea planului, în timp ce Polonia a spus că acesta nu oferă claritate juridică, iar alții au fost confuzi din cauza lipsei de orientări specifice.
S-ar putea repeta situația Poloniei și Bulgariei?
Majoritatea țărilor UE au termene de plată cu Rusia pentru importurile de gaze la sfârșitul lunii, moment în care, în cazul nerespectării cerințelor liderului de la Kremlin, s-ar putea trezi cu robinetele la gaze închise, așa cum a fost cazul Poloniei și Bulgariei în luna aprilie.
Pe de altă parte, Blocul comunitar ar pregăti un plan de 195 de miliarde de euro pentru a se debarasa de combustibilii fosili ruși până în 2027, potrivit unor documente consultate de Reuters.