Șeful executivului Uniunii Europene a propus miercuri un embargo petrolier eșalonat asupra Rusiei din cauza războiului din Ucraina, precum și sancționarea principalei bănci rusești și interzicerea posturilor de radio și televiziune rusești de pe frecvențele europene, în încercarea de a accentua izolarea Moscovei.
Comisia Europeană propune o interdicție a Uniunii Europene asupra petrolului rusesc în cadrul ultimului său pachet de sancțiuni împotriva Moscovei din cauza războiului din Ucraina, a declarat miercuri președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.
Interdicție totală până la finalul anului
„Aceasta va fi o interdicție completă de import pentru tot petrolul rusesc, pe cale maritimă și prin conducte, brut și rafinat”, a declarat von der Leyen în fața Parlamentului European, potrivit Politico.
„Ne vom asigura că vom elimina treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, deci într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să ne asigurăm rute alternative de aprovizionare și, în același timp, să fim foarte atenți să minimizăm impactul asupra pieței globale. Și acesta este motivul pentru care vom elimina treptat aprovizionarea rusă cu țiței în termen de șase luni și cu produse rafinate până la sfârșitul anului”, a declarat von der Leyen.
Scopul este de a maximiza presiunea asupra Rusiei, minimizând în același timp impactul pentru restul lumii.
„Astăzi abordăm problema dependenței noastre de petrolul rusesc și să fim clari, nu va fi ușor”, a spus ea.
Diviziune în interiorul UE privind embargoul
Planul Comisiei va fi acum dezbătut de țările membre ale UE, dintre care unele sunt foarte dependente de petrolul rusesc și care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că se acționeză prea repede pentru eliminarea acestuia.
Slovacia, care este, ca Ungaria, dependentă aproape 100% de combustibilul rusesc care vine prin conducta Druzbha, a declarat că va avea nevoie de mai mulți ani, transmite Euractiv.
Rafinăria slovacă este proiectată pentru a funcționa cu petrol rusesc și ar trebui să fie revizuită în profunzime sau înlocuită pentru a face față importurilor din altă parte – un proces costisitor și de lungă durată.
Mai multe țări solicită scutirea de la sancțiuni
Alți oficiali, care au vorbit sub protecția anonimatului în timpul negocierilor dificile din punct de vedere juridic și diplomatic, au declarat că Bulgaria și Republica Cehă ar putea, de asemenea, să solicite excluderea de la sancțiuni.
În acest context, un diplomat european a avertizat că acordarea de scutiri pentru unul sau două state foarte dependente ar putea declanșa un efect de domino al cererilor de scutire care ar submina practic embargoul.
Ce alte sancțiuni mai pregătește Uniunea Europeană?
Pe lângă petrol, ultima rundă de sancțiuni va afecta Sberbank, principalul creditor al Rusiei, precum și alte trei bănci, adăugând-o astfel la cele care au fost deja excluse din sistemul de mesagerie SWIFT, scrie Reuters.
„Scoatem Sberbank din SWIFT – de departe cea mai mare bancă din Rusia, și alte două bănci importante. Prin aceasta, lovim bănci care sunt critice pentru sistemul financiar rusesc și pentru capacitatea lui Putin de distrugere”, a declarat von der Leyen.
„Acest lucru va consolida izolarea completă a sectorului financiar rusesc de sistemul global”, a mai spus ea.
De asemenea, Ursula von der Leyen a declarat că mai mulți oficiali militari ruși de rang înalt se vor confrunta cu înghețarea activelor UE și interdicții de călătorie, fără a da nume. „Nu veți scăpa nepedepsiți cu asta”, a spus ea, referindu-se la Kremlin.