Germania spune că face progrese în ceea ce privește eliminarea combustibililor fosili din Rusia și se așteaptă să fie pe deplin independentă de importurile rusești de țiței până la sfârșitul verii.
Potrivit ministrului Economiei și Climei, Robert Habeck, cea mai mare economie a Europei a redus ponderea importurilor rusești de energie la 12% pentru petrol, 8% pentru cărbune și 35% pentru gaze naturale, informează agenția AP.
„Toți acești pași pe care îi facem necesită un efort comun enorm din partea tuturor actorilor și înseamnă costuri care vor fi resimțite atât de economie, cât și de consumatori”, a declarat Habeck. „Dar acești pași sunt necesari dacă nu mai vrem să fim șantajați de Rusia”, a subliniat oficialul german.
Anunțul vine în timp ce Uniunea Europeană ia în considerare un embargo asupra petrolului rusesc în urma deciziei de a interzice importurile de cărbune din Rusia începând cu luna august. UE plătește, zilnic, Rusiei 850 de milioane de dolari pentru petrol și gaze naturale, iar Germania este unul dintre importatorii de top de energie rusească.
Potrivit AP, Germania a reușit să treacă la importurile de petrol și cărbune din alte țări într-un timp relativ scurt, ceea ce înseamnă că „sfârșitul dependenței de importurile de țiței rusești, până la sfârșitul verii, este realist”, a spus ministerul lui Habeck.
Desprinderea Germaniei de gazul natural rusesc, o provocare mult mai mare
Dar desprinderea Germaniei de dependența de gazul natural rusesc este o provocare mult mai mare.
Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Germania beneficia de mai mult de jumătate din importurile de gaze naturale din Rusia. Această pondere a scăzut acum la 35%, parțial datorită creșterii achizițiilor din Norvegia și Olanda.
Dar țări extractoare europene precum Norvegia, Olanda sau Marea Britanie nu pot înlocui gazul din Rusia. Guvernul de la Oslo a comunicat că livrările au atins deja maximul posibil şi în aceeași situație se află şi Olanda. În ce privește Marea Britanie, ea însăși suferă din cauza penuriei de gaz şi a preţurilor-record, care au falimentat deja o serie de distribuitori de gaz de mai mică anvergură.
Ce își propune Germania
Pentru a reduce și mai mult importurile rusești, Germania intenționează să accelereze construcția de terminale pentru gaz natural lichefiat. Ministerul Energiei și Climei a declarat că Germania intenționează să pună în funcțiune mai multe terminale plutitoare de GNL încă din acest an sau anul viitor. Este însă un calendar ambițios, despre care ministerul a recunoscut că „necesită un angajament enorm din partea tuturor celor implicați”.
Germania a rezistat cererilor UE de boicotare asupra gazelor naturale rusești. De asemenea, a urmărit cu oarecare îngrijorare cum Moscova a stopat brusc livrările de gaze către Polonia și Bulgaria, după ce cele două țări au respins cererile Rusiei de a plăti gazul în ruble. Oficialii europeni au numit aceste mișcări ale Rusiei „șantaj energetic”.
Banca centrală a Germaniei a declarat că o întrerupere totală a gazului rusesc ar putea însemna 5 puncte procentuale din producția economică pierdută și o inflație mai mare.