Compania CBS-Research, la comanda Institutului pentru dezvoltare şi iniţiative sociale (IDIS) Viitorul (Moldova) şi Institutului de ştiinţe politice şi relaţii internaţionale (ISPRI, România) au realizat un sondaj sociologic pentru a vedea care este opinia cetățenilor cu privire le unirea României cu Moldova.

Datele prezentate de infotag arată că în cazul în care în Moldova s-ar organiza un referendum pentru unirea cu România, atunci 49,6% ar vota „împotrivă”, 34,4% – „pentru”, iar restului le-ar fi greu sau ar refuza să răspundă.

Totodată, conform răspunsurilor centralizate în urma sondajului, participanţii cu cetăţenie română sunt în majoritate în favoarea unirii (62,5% din numărul total de respondenţi cu cetăţenia ţării vecine), iar cei care n-au cetăţenie sunt împotrivă (56,6%).

Deși procentul este unul destul de mare, directorul CBS-Research, Vasile Cantaranji susține că lucrurile s-au modificat față de ultimii ani. Mai exact, acesta a menționat că numărul susţinătorilor unirii este în creştere din 2011 (11%), iar în 2020-2022 s-a fixat la un nivel mai mare de 30%.

Pe de altă parte, 80,6% dintre cei chestionaţi au spus că nu deţin cetăţenie română, iar la întrebarea dacă o vor primi, 30,6% au răspuns pozitiv.

Țara care sprijină cel mai mult Republica Moldova

O altă întrebare regăsită în sondaj a fost aceea referitoare la care ţară oferă Republicii Moldova cel mai mare sprijin În acest sens, 33,2% dintre respondenţi au numit România, 17,6% – UE, 15,3% – Rusia, 3,1% – SUA şi 1,5% – Germania. În acelaşi timp, pentru 26% a fost greu să răspundă la întrebare.

Pe de altă parte, 38,7% dintre respondenţi au numit Rusia drept cel mai mare importator de mărfuri moldoveneşti, 17,2% – România, 5,1% – UE. Aceasta, în pofida faptului că, de fapt, ponderea Uniunii Europene reprezintă circa 65% din exportul de mărfuri moldoveneşti, iar România este lider printre ţările comunităţii.

De menționat este faptul că sondajul a fost realizat prin metoda interviului în perioada 25 ianuarie – 5 februarie, cu participarea a 1134 de persoane (excluzând Transnistria). Eroarea este de 3%.

Amintim faptul că la finalul anului trecut, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu confirma faptul că un număr mare de oameni sprijină ideea unirii. Pe de altă parte, ea aduga că în funcție de sondajele din următoarea perioadă se va decide ce se va întâmpla.

„Știm că există un număr mare de oameni și probabil în creștere, care sprijină ideea unirii. În același timp, există și o altă parte din societate, care este speriată de ideea unirii. Ori un asemenea proiect major se poate face doar cu susținere majoritar suficientă în societate.

O să urmărim sondajele, să vedem cum se întâmplă lucrurile. Între timp, noi construim relații cu România, dincolo de discursuri, construim poduri, construim proiecte care să ne unească pe domeniul energetic, avem proiecte care să ne unească și mai mult în domeniul cultural, educațional”, spunea aceasta.