Ambasadorul Federației Ruse la Londra a fost convocat să dea explicații cu privire la incident, care a avut loc în chiar ziua începerii anchetei publice privind moartea în 2006 a lui Alexander Litvinenko, fost agent secret rus, de a cărui ucidere este suspectată Moscova.

Potrivit lui Sunday Express, cele două bombardiere rusești TU95 “Urs” aveau la bord rachete nucleare menite să distrugă sumbamarine nucleare britanice de tip Trident.

Duminicalul londonez citează surse ale ministerului britanic al apărării care spun că avioanele au fost detectate de un post de ascultare norvegian, care a alertat imediat autoritățile de la Londra, care la rândul lor au trimis avioanele de interceptare pe urmele bombardierelor rusești.

Potrivit RAF – aviația militară britanică – din interceptarea unor convorbiri ale piloților ruși a rezultat că aceștia erau într-o misiune de exercițiu cu rachetă nucleară la bord, deși aceasta nu ar fi fost armată, pentru acest lucru fiind necesar un ordin direct al președintelui Vladimir Putin.

În aceeași zi, marți 27 ianuarie, ambasadorul Rusiei la Londra, Alexandr Iakovenko, a fost convocat de către ministerul afacerilor externe (FCO) pentru a da explicații.

Deși FCO a spus că cele două avione nu au intrat în spațiul aerian britanic, fiind în imediata apropiere a acestuia au produs o perturbare a traficului aerian civil.

Astfel de incidente nu sunt singulare. În 2014 peste 100 de avioane rusești au fost interceptate deasupra Mării Nordului, Mării Baltice și a Atlanticului de Nord de către avioane NATO, de trei ori mai multe decât în anul precedent.

Experții NATO consideră că această atitudine pe care o califică drept agresivă a Rusiei s-a intensificat mai ales după izbucnirea conflictului din estul Ucrainei, ceea ce a determinat Moscova să privească Alianța Nord Atlantică nu doar ca o amenințare potențială, ci ca un adversar.

SURSA: RFI