Poporul rus a fost ocupat în anul 1917 de militanții comuniști înarmați și s-a făcut totul pentru îndeplinirea unei idei utopice: cucerirea întregii planete în numele centrului de putere de la Kremlin. Toți locuitorii aveau dreptul să muncească în fabricile de armament și să moară pe fronturile vaste pentru îndeplinirea planurilor de luptă. Totul era planificat după cele mai avansate idei politice, științifice. Lumea capitalistă trebuia să dispară definitiv, chiar dacă erau necesare râuri de sânge.
Iosif Stalin s-a considerat singurul păstrător al ideilor corecte emise de Lenin și a făcut totul pentru punerea lor în practică. Al Doilea Război Mondial a demonstrat că aviația devine din ce în ce maiimportantă pe câmpul de luptă modern și economia sovietică a fost modificată pentru a produce cât mai mult și mai bine. Nu mai contau pentru liderii de la Kremlin avioanele mici de front, ci erau necesare bombardiere strategice capabile să ajungă în orice locșor de pe planetă. S-a început din 1945 cu modelul american B-29, copiat prin inginerie inversă. A apărut astfel Tupolev Tu-4 ce avea o masă de 36,8 t.
Este interesant că a fost dezvoltat și produs după război, exact când erau cele mai mari lipsuri alimentare și de medicamente. A rezultat foamete și canibalism, dar acestea erau simple detalii pentru cei ce stăpâneau la Moscova. Au fost produse 847 de unități. Motorul cu reacție a făcut inutili giganții zburători cu elice și proiectanții au trebuit să conceapă bombardiere avansate. A apărut astfel la paradele aeriene modelul Tu-16 de 37 t. Viteza atinsă era de peste 1.000 km/h și astfel devenea mai puțin vulnerabil în fața apărării antiaeriene. Dezvoltarea rachetelor și a avioanelor de vânătoare a dus la necesitatea creșterii vitezei și a apărut Tu-22, 1.500 km/h fiind dezvoltați de motoarele puternice. Numai 12 t de bombe erau luate la bord și se putea mai mult. Inginerii au reușit să realizeze modelul Tu-160 cu o masă de 110 t și care atinge o viteză de 2.200 km/h. Poate să ajungă la o masă de 275 t, carburantul necesar pentru deplasare fiind de 148 t. Cheltuielile sunt necesare pentru că poate să ia la bord 40 de tone de armament format din bombe și rachete dirijate. Se dorește dezvoltarea unei flote cu 50 de unități.
Nivelul de trai scade dacă apar astfel de avioane și tensiunile internaționale sporesc la cote ce pot genera conflicte grave.