Dacă sunteţi nevoiţi să plecaţi de acasă şi nu aveţi cu cine să vă lăsaţi copiii, există firme de babysitting care promit să vă trimită o bonă în cel mai scurt timp. Indiferent de oră, de tipul de urgenţă sau de intervalul în care veţi lipsi de acasă.
În România, există câteva sute de agenţii de babysitting. Unele mai serioase, altele mai puţin (în această branşă, seriozitatea se cuantifică prin numărul de colaboratoare şi prin acreditarea ANOFM), unele cu venituri de sute de mii de euro, altele, de doar câteva mii. Oricum, în condiţiile în care obiectul muncii este bine delimitat, era normal ca firmele să încerce a se diferenţia între ele prin fel de fel de servicii menite să atragă potenţialii clienţi. Unele îţi oferă bone care să te însoţească la tot pasul, inclusiv în vacanţă, altele îşi pun angajatele nu numai să meargă cu copilul până la grădiniţă, ci să îl şi asiste în timpul orelor. Ba chiar sunt bone care, pentru un onorariu sensibil mai mare decât cel primit în mod normal, au grijă şi de copil, şi de animalele din casă, în acelaşi timp.
Probabil că unul dintre cele mai folositoare astfel de servicii este „babysittingul de urgenţă“, prin care părinţii pot face rost de o bonă în regim nonstop, indiferent dacă este zi sau noapte, şi pentru intervale foarte scurte (chiar şi doar pentru o oră).
„Serviciul Anytime Baby Care oferă la orice oră o persoană specializată care va ajunge la destinaţia solicitată în cel mai scurt timp, în cel mult o oră de la primirea apelului. Pentru eficienţă, este trimisă bona care se află cel mai aproape de adresa solicitată“, explică Bianca Țone, reprezentanta firmei Professional Baby Care, una dintre agenţiile care oferă acest gen de prestaţie. O situaţie similară în care serviciul poate fi utilizat este cea în care „părinţii îşi pot stabili dinainte un program de câteva ore pe care să şi-l dedice numai lor, fie că este vorba de o cină la restaurant, de şedinţe de spa, fie de o tură la cumpărături“.
Cel mai adesea, clienţii sună de la hotel
Dacă vă tentează vreodată să apelaţi la acest serviciu, trebuie să ştiţi că mai puţin de 5% din totalul agenţiilor de babysitting au ales să-l introducă în ofertă. Motivele reticenţei firmelor le enumeră Gabriel Florea, managerul uneia dintre cele mai mari firme de profil de pe piaţă, Bona Mia. „Babysittingul ocazional a fost prezent în pachetul nostru de servicii, dar de câţiva ani a fost scos din portofoliu. Concret, presupunea un abonament din partea familiei si posibilitatea de a apela la servicii de babysitting atunci când aveau nevoie. Agenţia avea obligaţia să aibă persoane disponibile la cererea familiei, urmând ca plata să se facă în funcţie de numărul de ore solicitate. Segmentul de piaţă a fost însă unul foarte restrâns, colaboram mai mult cu hoteluri decât cu familii şi, ca urmare, am decis renunţarea la acest tip de serviciu. Asta, mai ales pentru că, cel puţin în Bucureşti, familiile preferă să apeleze la serviciile unei bone cu program stabil şi să folosească serviciile acesteia şi în situaţii ocazionale. Nu cred că într-un viitor apropiat vom reintroduce acest tip de serviciu, din cauza costurilor ridicate şi a cererii scăzute“.
În Occident, serviciul este destul de cunoscut, britanicii fiind cei mai avizi după babysittingul de urgenţă. Cu o diferenţă: acolo, cei mai mulţi furnizori promit că, în caz de nevoie, bona se poate deplasa la domiciliul clientului în maximum zece minute.
Cel puţin în Bucureşti, familiile preferă să apeleze la serviciile unei bone cu program stabil şi să folosească serviciile acesteia şi ocazional.
Gabriel Florea, manager, Bona Mia
2.000 de lei este salariul mediu al unei bone care, pe lângă programul zilnic normal (de şase – opt ore), este dispusă să lucreze şi în regim de urgenţă
50 de lei este tariful orar pe care-l percep majoritatea firmelor care oferă servicii de babysitting ocazional