Bani în plus de sărbători. Amendamentele introduse în cadrul Decretului privind Concurența (Ddl Concorrenza) vizează tichetele emise începând cu 2025, dar și cele deja existente din septembrie același an. Scopul măsurii este reducerea poverii financiare asupra comercianților și protejarea utilizatorilor finali, în principal angajații.
Mulți români vor beneficia de bani în plus
Cu o comunitate de peste un milion de persoane, românii constituie un segment important al populației din Italia. Mulți dintre aceștia beneficiază de vouchere de masă prin angajatori, astfel că schimbările legislative sunt de mare interes. În paralel, românii din Italia se bucură de un final de an favorabil, mulți dintre ei primind al 13-lea și chiar al 14-lea salariu, alături de un bonus de 100 de euro pentru cei cu venituri reduse, notează publicația Știri Diaspora.
Sistemul tichetelor de masă din Italia implică mai multe părți:
- Angajatorii – oferă tichetele ca beneficii pentru angajați;
- Angajații – folosesc tichetele pentru cumpărături sau mese la restaurante;
- Companiile emitente – distribuie tichetele și negociază cu comercianții;
- Comercianții – acceptă tichetele, dar suportă comisioane considerabile.
În prezent, comisioanele percepute de companiile emitente ating uneori 20%, fapt care a generat nemulțumiri în rândul comercianților, inclusiv a micilor afaceri. Noul plafon de comision, limitat la 5%, este menit să echilibreze relațiile comerciale și să reducă presiunea asupra acestora.
Modificări legislative și perioada de tranziție
Amendamentul adus de Forza Italia în Ddl Concorrenza introduce măsuri pentru menținerea stabilității pieței. De la 1 septembrie 2025, companiile emitente vor putea renegocia contractele cu angajatorii fără penalități, o prevedere care oferă flexibilitate în implementarea noilor reglementări.
Această derogare de la articolul 1671 din Codul Civil Italian a fost formulată pentru a permite o tranziție mai ușoară, având în vedere complexitatea pieței și numărul mare de contracte existente.
Reacții din partea actorilor implicați
Anseb, asociația ce reprezintă companiile emitente de tichete, și-a exprimat inițial preocuparea cu privire la fezabilitatea implementării rapide a plafonului. Președintele organizației, Matteo Orlandini, a avertizat că gestionarea a peste 300.000 de acorduri ar fi fost imposibilă fără o perioadă de tranziție. În schimb, federațiile din domeniul comerțului, precum Fipe, Federdistribuzione și Coop, au salutat măsura.
Ernesto Dalle Rive, președintele Ancc-Coop, a declarat că modificările corectează o „anomalie italiană”, aliniind comisioanele din sectorul privat la cele din sectorul public, unde plafonul de 5% este deja aplicat.
Valoarea tichetelor de masă rămâne neschimbată pentru angajați
Valoarea tichetelor de masă rămâne neschimbată pentru angajați, ceea ce înseamnă că beneficiile lor nu vor fi afectate. În același timp, comercianții vor beneficia de o piață mai echilibrată financiar. Carlo Alberto Buttarelli, președintele Federdistribuzione, a subliniat că măsura aduce stabilitate unui sistem utilizat zilnic de milioane de angajați și sprijină dezvoltarea pieței.