65,6% dintre angajatorii participanți la cel mai recent sondaj derulat de eJobs România vor oferi angajaților beneficii cu ocazia sărbătorilor de Paște.

Peste 60% dintre angajatori vor oferi beneficii de Paște

Cei mai mulți au bugetat prime în bani, al doilea cel mai frecvent oferit beneficiu fiind voucherele sau tichetele cadou. Lista beneficiilor continuă cu zilele libere suplimentare și coșuri cu produse de sărbători.

„Peste 80% dintre angajatori oferă, în general, beneficii extrasalariale angajaților, însă, pe lângă pachetul lunar, mai există și pachete special gândite pentru perioada sărbătorilor, respectiv pentru Paște și pentru Crăciun. Dacă pentru Crăciun companiile alocă, de obicei, un buget mai consistent, de Paște vorbim despre valori mai reduse”, spune Ana Călugăru, Head of Communications în cadrul eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România.

Astfel, 57,1% dintre participanții la sondaj au declarat că pachetele pe care le vor oferi anul acesta, de Paște, au o valoare cuprinsă între 200 și 400 de lei pentru fiecare angajat. 23,8% au alocat un buget între 400 și 600 de lei și doar 4,8% investesc peste 1.000 de lei / angajat în acest scop. 4,8% au un buget modic, cuprins între 100 și 200 de lei.

„Nu sunt mari diferențe față de anul trecut din acest punct de vedere, în condițiile în care 85,7% dintre angajatori spun că au păstrat aceeași valoare ca în 2024 și doar 14,3% au crescut-o. Interesant este, totuși, faptul că nu vedem scăderi la acest capitol, într-un context în care companiile sunt din ce în ce mai atente la costuri. Una dintre explicații ar putea sta în faptul că înțeleg că astfel de beneficii influențează nivelul de satisfacție a angajaților, element extrem de important  anul acesta, când o parte dintre angajatori se văd în imposibilitatea de a face majorări salariale mai mari de câteva procente, în timp ce alții nu vor face deloc”, subliniază Ana Călugăru.

SURSA FOTO: Dreamstime

72% dintre angajatori cred că aceste beneficii au un rol important în menținerea stării de bine

72% dintre angajatori cred că aceste beneficii au un rol important în menținerea stării de bine în rândul angajaților, în timp ce un sfert dintre respondenți consideră că nu au un impact real, însă, lipsa lor cu siguranță ar genera nemulțumiri.

Întrebați, totodată, ce beneficii cred că le-ar ajuta compania să se diferențieze în piață ca un angajator dezirabil în această perioadă, mai mult de jumătate (58,6%) dintre angajatorii participanți la sondaj au menționat salariile suplimentare (al 13-lea salariu) pentru toti  angajații companiei.

41,4% au indicat săptămâna de lucru de patru zile, cu scurtarea programului de lucru la 32 de ore pe săptămână, 24,1% extinderea pachetului de beneficii către membrii familiei, iar 17,2% acoperirea cheltuielilor casnice.

„Angajatorii obișnuiesc să sondeze anual opinia angajaților pentru a afla care este nivelul real de satisfacție în interiorul companiei, ce îi motivează, care sunt nemulțumirile lor, dar și ce beneficii și-ar dori să primească de la angajator. Toate aceste răspunsuri vin, așadar, ca urmare a informațiilor pe care managerii le primesc de la angajați”, completează Ana Călugăru.

Sondajul a fost realizat în perioada martie – aprilie pe un eșantion de 80 de angajatori.