Cu cât rezişti mai mult fără a retrage banii depuşi, cu atât sumele încredinţate băncii îţi aduc câştiguri mai mari.
După un astfel de principiu au început să lanseze depozite speciale mai multe bănci. Scopul: atragerea de surse de finanţare pe termene mai lungi, pe o piaţă cu clienţi obişnuiţi să economisească pe termen scurt. În plus, o serie de promoţii anunţă, pe perioade determinate, dobânzi peste cele din oferta standard, pentru cei care acceptă să plaseze sume mari.
Chiar dacă nu te lasă să te atingi de principalul depozitului înainte de termen fără a pierde bonificaţiile avantajoase, depozitele cu dobândă progresivă lasă totuşi clientului câteva „portiţe“ de retragere. „În cazul în care depozitul este lichidat înainte de termen, clientul beneficiază de întreaga dobândă acumulată lunar până în acel moment“, arată Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank. Banca sa a lansat săptămâna trecută un astfel de produs, alăturându-se celor introduse recent în oferta Bancpost şi BRD.
Dacă la Alpha Bank pot fi făcute economii în lei şi euro, BRD acceptă doar depozite în valută (euro sau dolari), în timp ce Bancpost primeşte toate cele trei monede. Ofertele sunt diferenţiate şi după intervalul de timp în funcţie de care creşte progresiv dobânda. La BRD, bonificaţia se majorează după fiecare semestru în care banii au rămas în bancă, celelalte două bănci făcând ajustări lunar. BRD are şi cea mai lungă perioadă de economisire, comparativ cu maximum un an la concurenţă. Varianta depozitelor pe şase luni nu este disponibilă decât la Alpha Bank.
Marele avantaj al noilor produse rămâne nivelul de dobândă. În ultima parte a perioadei de economisire, acesta ajunge să depăşească cea mai mare dobândă existentă în piaţă pentru depozitele clasice pe termen de un an. În prezent, o dobândă de 8% la un depozit în lei pe un an mai poate fi găsită doar la ProCredit Bank, Libra Bank, RIB şi Carpatica, bănci care obişnuiesc să acorde bonificaţii mai ridicate decât marii jucători din piaţă, pentru a atrage lichidităţi. Depozitele cu dobândă progresivă trec însă peste acest nivel în ultimele luni de economisire, la bănci mult mai „zgârcite“ cu bonificaţiile în cazul depozitelor clasice. Astfel, în luna a 12-a, depozitul „Alpha Progressive“ primeşte o dobândă de 12,5%, iar „Pas cu pas“ de la Bancpost 10%. Primul porneşte însă de la o dobândă de 2% în prima lună, iar cel de-al doilea de la 4%. Dobânda acumulată se capitalizează şi se transferă într-un cont curent al clientului, pentru a putea fi retrasă dacă acesta doreşte.
Start modest, final spectaculos la dobândă
Diferenţa se menţine şi la economiile în valută. Cele mai mari dobânzi la depozitele clasice pe termen de un an (4,75%) le acordă, în momentul de faţă, bănci mici precum Sanpaolo IMI, Libra, ProCredit şi Credit Europe. Pornind de la 2% în prima lună, Bancpost şi Alpha Bank ajung să bonifice depozitele cu dobândă progresivă cu 5,5%, respectiv 6,5% pe an în ultima lună.
De regulă, la astfel de produse, clientul nu poate suplimenta depunerea iniţială pe durata depozitului. Excepţie face BRD. Aici sunt permise suplimentări, însă acestea nu trebuie să depăşească 10% din valoarea depusă la început.
Interesate să atragă clienţi către produse de economisire pe termen cât mai lung, băncile „înfrumuseţează“ oferta şi cu alte beneficii. Conturile curente ataşate se administrează fără comision şi, adesea, le este ataşat un card gratuit, care poate fi folosit atât la cumpărături, cât şi pentru retragerea periodică a dobânzii, sungura sumă de care clientul se poate atinge dacă vrea să păstreze condiţiile avantajoase de dobândă pe întreaga perioadă.
DOBÂNZI LA PROMOŢIE
RAIFFEISEN 5% pe an – cea mai mare dobândă din piaţă la depozitele în euro pe termen de 3 luni. Valabilă până la 15 august, pentru sume mai mari de 5.000 de euro.
PROCREDIT Majorează cu 0,5% dobânzile la lei, faţă de oferta standard, în cadrul unei campanii aniversare la depozite. La Depozitul Clasic, dobânda promoţională, valabilă până la finele lunii iulie, variază între 6,75% şi 7,75% pe an în funcţie de perioada de economisire.
OTP Depozit promoţional, oferit până în prima săptămână din iulie, cu scadenţă fixă, pe 14 septembrie 2007. Dobândă anuală de 8% la lei şi 4,5% la euro.
Alpha Bank
ALPHA PROGRESSIVE Depozit la termen cu dobândă ce creşte lunar, transferabilă în contul curent
MONEDA lei sau euro
PERIOADA 6 şi 12 luni
SUMA MINIMĂ 1.000 lei sau 500 euro
DOBÂNDA LA LEI Depozite pe un an – creşte de la 2% în prima lună până la 12,5% în luna a 12-a. Depozite pe 6 luni – creşte de la 5,5% în prima lună până la 10% în luna a şasea
DOBÂNDA LA EURO Depozite pe un an – creşte de la 2% în prima lună până la 6,5% în luna a 12-a. Depozite pe 6 luni – creşte de la 2,5% în prima lună la 5,5% în luna a şasea
Bancpost
PAS CU PAS depozit cu dobândă crescătoare lunar, transferabilă în contul curent. Banii retraşi înainte de scadenţă primesc dobândă pentru intervale întregi de 30 de zile. Dobândă 0% pentru intervalul incomplet
MONEDA lei, euro sau dolari
PERIOADA 360 de zile
SUMA MINIMĂ 500 lei, euro sau dolari
DOBÂNDA LA LEI creşte de la 4% în prima lună la 10% în luna a 12-a
DOBÂNDA LA EURO creşte de la 2,% în prima lună la 5,5% în luna a 12-a
DOBÂNDA LA USD creşte de la 3% în prima lună la 7% în luna a 12-a
BRD Groupe Société Générale
PROGRESSO Depozit cu dobândă crescătoare şi capitalizată semestrial. Permite depuneri suplimentare ulterioare, în limita a 10% din depunerea iniţială sau maximum 50.000 euro sau dolari.
MONEDA euro sau dolari
PERIOADA 3 ani, divizaţi în şase semestre
SUMA MINIMĂ 500 euro sau dolari (depunerea iniţială)
DOBÂNDA LA EURO ŞI USD semestrul I – 3%, semestrul II – 3,10%, semestrul III – 3,25%, semestrul IV – 3,50%, semestrul V – 3,75%, semestrul VI – 4,5%. (valabile de la 1 august. În prezent cresc de la 2,75% la 4%).