"Nu trece nicio zi fără ca presa să relateze despre generoasele prime şi bonusuri pe care o parte a sectorului financiare continuă să şi le acorde, împotriva oricărei raţiuni, a oricărei morale, a oricărui bun-simţ", a spus Barnier, citat de Agerpres.

În opinia sa, "în contextul economic actual este complet inacceptabil ca băncile să continue să ofere bonusuri exagerat de ridicate personalului lor, în timp ce sectorul financiar a fost salvat cu bani publici, iar tuturor cetăţenilor noştri li se cer eforturi considerabile".

Potrivit lui Barnier, Comisia Europeană va da dovadă de o vigilenţă extremă în ceea ce priveşte bonusurile distribuite de către bănci pentru anul trecut şi nu va ezita să consolideze cadrul legislativ existent dacă băncile vor continua să ofere bonusuri excesive.

El a evocat posibilitatea de a stabili un raport numeric între partea fixă şi partea variabilă a remuneraţiei, aceasta din urmă neputând să depăşească un anumit procent din remuneraţia totală, ceea ce ar permite să se limiteze valoarea bonusurilor.

Royal Bank of Scotland a indicat duminică faptul că directorul său general, Stephen Hester, nu va primi în cele din urmă bonusul său controversat de aproape un milion de lire în acţiuni, după ce anunţul acestei prime, într-un moment în care guvernul britanic face apel la restricţii salariale, a strânit nemulţumire.