Facilitatile investitionale acordate celor 25 de zone defavorizate au dat roade. Desi in vigoare inca din 1999, efectele fiscalitatii reduse s-au facut simtite mai ales in primele trei luni ale anului in curs. Investitiile aproape s-au dublat, la fel si numarul de locuri de munca nou-create.
Campioana cresterii economice regionale este, de departe, Regiunea Nord-Est. Aici, investitiile efectiv au explodat in primul trimestru al anului curent, de la 321.487,3 milioane lei (decembrie 1999), la 746.415,6 milioane lei. O crestere de peste 400 de miliarde de lei (reprezinta 60% din investitiile in zone defavorizate), insotita de infiintarea a 4.542 de noi locuri de munca. In perioada anterior mentionata au fost eliberate si 184 de noi certificate de investitor, confirmand si la acest capitol atractivitatea regiunii. „Explicatia este simpla”, considera Constantin Apostol, directorul Regiunii Nord-Est. „Facilitatile fiscale functioneaza efectiv de la jumatatea anului trecut. In primele luni de la intrarea lor in vigoare, investitorii au fost prudenti. Vazand ca legile raman neschimbate, la inceputul anului si-au majorat investitiile”. Locul al doilea este ocupat de regiunile Nord-Vest si Vest, ale caror investitii au o pondere de 25% din totalul celor efectuate in zonele defavorizate. Apetitul intreprinzatorilor pentru aceste doua regiuni este demonstrat de inca un indicator: numarul locurilor de munca nou-create. 75% din totalul noilor locuri de munca infiintate pe ansamblul zonelor defavorizate s-au „nascut” in regiunile Nord-Vest si Vest.
Balanta comerciala este excedentara
Soldul balantei comerciale din zonele defavorizate este intr-o vadita contradictie cu soldul deficitar al balantei comerciale nationale. Valoarea cumulata a exporturilor derulate de la declararea zonelor defavorizate este de peste 1.400 miliarde lei, in timp ce importurile se cifreaza la 900 miliarde lei. In primul trimestru al anului curent, regiunile Nord-Est si Nord-Vest sunt iarasi in frunte: prima cu un sold al balantei comerciale de 94.220,3 milioane lei, cea de-a doua cu 552.041,4 milioane lei. Exporturile sunt centrate pe materiale si articole textile, lemn, carbune de lemn, pluta, ipsos, ciment, sticla. Importurile sunt in principal de tehnologie.
Gradul de acoperire al importurilor cu exporturi a fost de 343% in trimestrul I 2000, fata de 94,0% in 1999. Procentajul indica un excedent ridicat al balantei comerciale, deci o activitate intensa de export. Si mai indica un fapt, alaturi de ceilalti indicatori economici anterior enumerati: acolo unde ministerul lui Remes nu pune in functiune ghilotina fiscalitatii, economia infloreste.
Boom economic in zonele defavorizate
20 iulie 2000, 12:00
Ultima modificare în 20 iulie 2000, 15:00
Facilitatile investitionale acordate celor 25 de zone defavorizate au dat roade. Desi in vigoare inca din 1999, efectele fiscalitatii reduse s-au facut simtite mai ales in primele trei luni ale anului in curs. Investitiile aproape s-au dublat, la fel si numarul de locuri de munca nou-create. Campioana cresterii economice regionale este, de departe, Regiunea Nord-Est. Aici, investitiile efectiv au explodat in primul trimestru al anului curent, de la 321.487,3 milioane lei (decembrie 1999), la 746
Etichete: arhiva,
defavorizate
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Cu 1.000 de dolari, copiii imbina utilul cu placutul
- Timpuri negre precum titeiul
- Vot de blam pentru sistemul bancar
- Samsung detine 61,3% din Otelinox
- Asirom contesta calitatea de lider a Nederlanden la asigurarile de viata
- MLPAT pasuieste primariile
- Finantele au dat liber la sistemul buy-back
- Reclama se cumpara pe audienta ziarelor
- Reincepe razboiul carnii din Ungaria
- Fotbalul s-a facut frate cu audienta TVR