O isterie pentru pariuri se răspândește în America
Alte 80 de miliarde de dolari sunt pariate în cazinouri online; în săptămânile în care jocurile de noroc legate de alegeri au fost legale înainte de votul prezidențial, sute de milioane de dolari au fost plasate pe rezultat. Chiar și cazinourile fizice se răspândesc. În curând, insula Manhattan ar putea avea propriul cazinou ce se înalță deasupra Times Square, scrie The Economist.
Așa cum explică analizele noastre din această săptămână, revoluția a fost declanșată de anularea interdicțiilor, de apariția aplicațiilor de pariu disponibile oricând și de o economie în expansiune. Aceasta transformă jocurile de noroc într-o afacere uriașă. Americanii ar putea paria până la 630 de miliarde de dolari online până la sfârșitul deceniului, cvadruplând veniturile companiilor de jocuri de noroc din pariurile pe sporturi și cazinourile virtuale. La începutul acestui an, capitalizarea de piață a Flutter, o companie care deține platforme online de pariu, inclusiv FanDuel, cel mai mare site de pariuri pe sporturi din America, a depășit cel mai mare gigant al cazinourilor fizice, Las Vegas Sands.
Jocurile de noroc schimbă și natura sporturilor, revigorând fanii și animând transmisiunile. Anul trecut, ESPN, rețeaua sportivă deținută de Disney, a lansat propria aplicație de pariu.
Cum să privim această creștere?
O părere este că este un semn îngrijorător. Mulți oameni văd jocurile de noroc ca pe un viciu care îi prinde în capcană pe cei săraci. Pentru ei, parierea este un indicator al sărăciei economice, iar relaxarea interdicțiilor este o greșeală care trebuie corectată cât mai curând posibil. De fapt, multe aspecte ale boom-ului jocurilor de noroc de azi ar trebui să fie celebrate ca o expansiune a libertății oamenilor de a-și trăi viața așa cum doresc.
Parțial, boom-ul din America reflectă faptul că aceasta ajunge din urmă restul lumii. De-a lungul decadelor, America a limitat jocurile de noroc la cazinouri, care erau restricționate la Las Vegas, rezervațiile tribale sau vasele de pe râuri.
Atitudinile Americii față de sex, droguri, alcool și jocuri de noroc sunt modelate de trecutul său puritan. În multe state, alcoolul nu poate fi vândut înainte de terminarea slujbei religioase de duminică. Hollywood-ul a urmat mult timp un cod moral care interzicea reprezentarea drogurilor ilegale sau nuditatea „libertină” și îi avertiza pe cineaști să nu facă criminalii să pară simpatici.
Însă hotărârile instanțelor din ultimii ani au pavăz drum pentru statele să legalizeze și reglementeze jocurile de noroc. Multe dintre ele, dornice de noi surse de venituri, s-au îndreptat spre jocurile de noroc ca o sursă de bani. În 2018, pariurile pe sporturi erau legale doar în Nevada. Acum, acestea sunt permise, cu unele restricții, în 38 de state. Spre deosebire de aceasta, pariurile pe sporturi au fost legale de mult timp în Australia, Canada și în multe părți din Europa și America de Sud. În Marea Britanie sunt legale din anii 1960.
Un alt motiv pentru acest boom este tehnologia
Posibilitatea de a paria folosind smartphone-ul, fie din stadion, fie din confortul propriului canapea, a stimulat casele de pariuri și cazinourile online peste tot. Prin aplicații, bookmakerii pot oferi pariorilor numeroase tipuri de pariuri, de la pariu pe fiecare pas al jocului, până la câte faulturi va face o echipă sau câți metri va câștiga un jucător.
Acestea pot fi combinate și împachetate în „parlays” (combinații), care plătesc doar dacă toate pariurile se dovedesc câștigătoare. Chiar și pe măsură ce veniturile din jocurile de noroc online au crescut cu 40% de la an la an în America, acestea cresc cu două cifre în locuri variate, cum ar fi Filipine și Polonia.
Pentru unii, jocurile de noroc reprezintă o dependență ruinoasă
Având în vedere reputația neplăcută a jocurilor de noroc, este tentant să considerăm tot acest fenomen ca fiind nesănătos și periculos. Și este adevărat că, pentru unii, jocurile de noroc reprezintă o dependență ruinoasă. Totuși, în timp ce loteriile de stat sunt jucate disproporționat de săraci, noile forme de jocuri de noroc sunt mai puțin regresive.
Pariorii pe sporturi sunt, de obicei, tineri bărbați relativ bine situați financiar. Potrivit unui sondaj, 44% dintre aceștia câștigă mai mult de 100.000 de dolari pe an, comparativ cu 28% dintre muncitorii cu normă întreagă. Și pariurile pe sporturi sunt foarte diferite de a sta la o mașină de jocuri, singur, hrănind monede într-un aparat.
De obicei, este o activitate comună. Spre deosebire de ruletă, un joc al norocului în care toată lumea înțelege că „casa” câștigă întotdeauna, aceasta poate fi și o abilitate. Alte vicii de care America se bucură și le taxează, precum alcoolul, cauzează mai multe daune catastrofale.
Este, de asemenea, adevărat că America are obiceiul de a grăbi liberalizarea înainte de a pune suficiente măsuri de protecție.
Uitați-vă la experimentul Oregonului cu decriminalizarea drogurilor, care a dus la o creștere îngrijorătoare a numărului de decese prin supradoză, pentru că cadrul și finanțarea pentru tratamentele de dependență nu fuseseră încă stabilite.
Totuși, lecția din alte țări nu este să interzicem complet jocurile de noroc, ci să reglementăm daunele acestora. Unele țări impun restricții cu privire la modul în care trebuie finanțate conturile (prin cont bancar, nu prin card de credit) și când și cum pot publicita companiile de jocuri de noroc.
Industria jocurilor de noroc ar putea face mai multe pentru a calma temerile legate de practicile sale
Abordarea sa privind selecția clienților înseamnă că jucătorii buni sunt identificați rapid și cotele lor sunt limitate la câțiva dolari sau chiar cenți. Faptul de a fi mai deschiși în legătură cu această practică, sau chiar de a se baza mai puțin pe ea, ar face mult pentru a alunga temerile că șansele sunt mereu împotriva jucătorului.
Totuși, încercarea de a opri din nou jocurile de noroc ar lăsa probabil America într-o situație mai rea. În China, Partidul Comunist a purtat mult timp un război împotriva oricăror forme de jocuri de noroc în afacerea Macau și Hong Kong, dar astăzi se luptă mai mult ca niciodată pentru a suprima industria.
Criminalizarea jocurilor de noroc ar priva zeci de milioane de oameni de divertisment și ar împinge cei mai compulsivi pariori în subteran, acolo unde ar fi mai vulnerabili la abuzuri.
Toată această agitație Boom-ul jocurilor de noroc merită să fie sărbătorit. Unul dintre motive este că jocurile de noroc în cazinouri devin mai populare într-o economie puternică – spre deosebire de participarea la loteriile de stat, tolerate mult timp în America, care tind să crească în perioadele de criză economică.
Motivul mai important este însă acela că acest boom este o consecință a plăcerii oamenilor. În sondaje, 40% dintre americani spun că pariază pe sporturi – și acest procent ar fi și mai mare dacă toate statele le-ar legaliza.
Libertatea nu este măsurată doar prin dreptul la vorbire și libertatea politică, ci și prin abilitatea de a cheltui banii cum vrei.