"Am avut discuţii cu ANAF şi vor fi pregătiţi ca, începând de luni (16 ianuarie – n.r.), să aibă formularele tip de restituire a sumelor solicitate ca diferenţă de plată a taxei auto. După depunerea cererii de restituire, în termen de 45 de zile, se vor primi banii", a menţionat Borbely.
Oficialul MMP a adăugat că ministerul are banii necesari prin Fondul pentru Mediu pentru a acoperi toate cererile, iar valoarea totală a plăţilor este estimată la peste 200 de milioane de lei.
"Avem banii necesari la Fondul de Mediu. Vreau să vă asigur că toate aceste restituiri vor avea loc în timp util. Banii încasaţi pe taxa auto se duc numai şi numai pe investiţii verzi. Statul român nu poate să-şi permită să aloce peste 1,1 miliarde de lei prin programul ‘Rabla’, prin care au fost scoase din circulaţie peste 300.000 de maşini mai vechi de zece ani şi au fost cumpărate peste 100.000 de maşini noi din care peste 45.000 autohtone, şi să nu taxeze acele maşini second-hand, marea lor majoritate din străinătate", a spus ministrul Mediului.
La rândul său, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu /AFM/, Gheorghe Popescu, a precizat că, în cazul în care o persoană care solicită returnarea diferenţei de taxă de poluare nu mai are chitanţa prin care să facă dovada achitării acesteia, poate obţine o copie a documentului direct de la instituţia unde a fost efectuată plata.
Executivul a aprobat, în şedinţa de miercuri, 11 ianuarie 2012, Hotărârea de Guvern privind normele metodologice de aplicare a Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Normele metodologice reglementează anumite elemente cu caracter general cuprinse în Lege, fiind detaliate şi unele noţiuni privitoare la modalităţile de aplicare a acesteia. Noua taxă se aplică numai maşinilor care se înmatriculează începând din 13 ianuarie 2012, dată la care intră în vigoare noua lege.
Actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, contribuabilii să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.
În acest sens, persoanele care au plătit pentru taxa de poluare sume mai mari decât cele rezultate din aplicarea acestei legi se pot prezenta la ghişeele organelor fiscale competente pentru a solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxa, în condiţiile legii.
Conform legii, care are la bază principiul "poluatorul plăteşte", taxa de poluare va fi plătită o singură dată atât pentru autovehiculele noi, cât şi second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România.
Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată de cumpărător la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, după ce intră în vigoare actul normativ.
Modalitatea de calcul a taxei este unitară pentru toate situaţiile în care aceasta se achită şi se calculează pe baza unor criterii precum tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare, dar se va ţine cont şi de uzura autoturismului.
Taxa de poluare constituie venit pentru bugetul Fondului pentru Mediu din care sunt finanţate mai multe programe de mediu, printre care Rabla, Casa Verde, Programul de împădurire a terenurilor degradate, reconstrucţia ecologică şi gospodărirea durabilă a pădurilor, Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi, Programul pentru creşterea producţiei de energie din surse regenerabile şi Programul vizând protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare.
Ministerul Mediului a publicat, în data de 9 ianuarie a.c., un anunţ prin care, în conformitate cu Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, supune dezbaterii publice Proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Cei interesaţi pot transmite opinii, propuneri şi sugestii în termen de 10 zile de la data publicării, respectiv până la data de 19 ianuarie 2012.
Potrivit ministrului Mediului, aceste sugestii ar putea fi incluse ulterior în lege printr-o modificare de Hotărâre de Guvern.
Actul normativ a fost iniţiat de MMP, după ce Curtea Europeană de Justiţie a declarat vechea taxă auto ca fiind discriminatorie.
SURSA: Agerpres